Malmö har blivit vårt skyltfönster

HELA SVERIGES ANSVAR När kommunalråd runt om i landet klagar på att läget är tufft, är det en helt annan nivå på ”tufft” än vad Malmö hanterat sedan länge. Och något som de faktiskt lyckats lösa.

13 november 2015. Flyktingkrisen

I går klockan 12:00 införde ­Sverige tillfälliga gränskontroller. Media krigsrapporterade om flyktingar utan id-hand­l­ingar som stoppades på färjeterminalen i Rostock och poliser som bordade tåg i Hyllie.

Samtidigt föreslog Magdalena Andersson en ändrad stats­budget och satsningar på elva ­miljarder kronor för att klara ­situationen.

– Syftet med förslagen är att säkra vård, skola och omsorg ute i kommunerna, samtidigt som vi har ett väldigt stort flyktingmottagande, sa hon.

Flyktingkrisens centrum

I centrum för allt detta står Malmö stad, vårt nya skylt­fönster mot världen.

Malmö har redan tagit ett mycket stort ansvar i flyktingkrisen. Det är hit människor kommer via Öresundsbron, ­färjorna och tågen och det är här många får ett nytt hem.

Kommunen har anställt runt 1 000 personer för att ta hand om de ensamma barn som ­kommit. Skolan tar i genomsnitt emot en hel ny klass i veckan. Dessutom har ungefär 1 800 barn, som egentligen ska ­placeras  i övriga landet, fastnat i staden. Många barnfamiljer och ­andra, inte minst från Syrien, skulle snabbt behöva slussas ut från Malmö till andra kommuner. Men byråkratins kvarnar maler långsamt.

Läget mer ansträngt

Det finns inte längre plats för alla som kommer och folk har fått sova utanför Migrationsverkets lokaler.

Samtidigt som läget blivit allt mer ansträngt jobbar personalen dygnet runt för att försöka lösa allt så bra som möjligt. Men utan frivilligorganisationer som Rädda Barnen, Röda ­Korset med flera skulle inte ens det räcka.

Dessa socialarbetare, poliser, tolkar, administratörer, lärare och frivilliga syns sällan i media och får kanske aldrig ­något tack, men de är krisens verkliga hjältar.

Fått ökat anslag

När kommunalråd runt om i landet klagar på att läget är tufft, är det en helt annan nivå på ”tufft” än vad Malmö hanterat sedan länge. Och, vilket ­säger något om malmöiterna, som de faktiskt lyckats lösa.

I gårdagens ändringsbudget fick staden ökade anslag med 380 miljoner. Det är bra, men om detta ska fungera långsiktigt behöver de flyktingar som ­anländer snabbare flyttas till andra kommuner.

Den möjlighet som i dag finns för flyktingar att ordna eget ­boende, och som gör att många blir kvar i Malmö, behöver ses över.

Vårt flyktingmottagande är hela Sveriges ansvar.

Malmö behöver mer hjälp.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset