Även Carl Bildt har rätt ibland

Att lämna Afghanistan åt sitt öde vore en mycket farlig väg. Men civila insatser är viktigare än militära.

Afghanistan Carl Bildt öppnade i dag för ett fortsatt svenskt militärt engagemang i Afghanistan.

Afghanistans flagga är svart, röd och grön. Den svarta färgen symboliserar landets mörka förflutna, den röda kampen för frihet och den gröna Islam.

Afghanistans historia är verkligen blodig, genom årtusenden har olika utländska makter med våld försökt behärska landet. En efter en har de fått dra sig tillbaka. Nästa år är det vår tur.

Bildt vill stanna i Afghanistan

Sverige har varit på plats i Afghanistan sedan 2002. Med åren har insatsen blivit allt mer omfattande. I sin nuvarande form ska den avslutas nästa år. I dag öppnade Carl Bildt (M) för att Sverige ska stanna kvar även efter 2014. Nästa vecka börjar förhandlingarna mellan regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet om hur den fortsatta insatsen ska se ut. Det är egentligen ingen nyhet. Enligt de riksdagsbeslut som fattats ska den militära närvaron fortsätta efter 2014 men i en annan form än i dag.

Nu omfattar insatsen ungefär 550 personer. Andemeningen i det tidigare riksdagsbeslutet är att den efter 2014 kan omfatta max 200 personer som inte ska vara stridande. De arbetsuppgifter det kan handla om är exempelvis utbildning, logistik och möjligen helikoptertransporter.

Talibanerna tillbaka

Den svenska insatsen har hela tiden varit kontroversiell. Den omfattande internationella närvaron, det finns omkring 100 000 utländska soldater på plats, har varken gett fred eller säkerhet.

Tvärtom har talibanerna, som störtades genom USA:s invasion 2001, successivt återtagit inflytande. De södra provinserna och särskilt Helmand och Kandahar är i praktiken ett start hål med narkotikatillverkning, korruption och olika väpnade motståndsgrupper. Regeringen i Kabul saknar i praktiken kontroll över stora delar av landet.

Resultatet är att Afghanistan exporterar instabilitet. Över 90 procent av världens råopium kommer från Afghanistan. Kombinationen av droghandel, korruption och spridning av politisk extremism är i praktiken ett hot mot internationell fred och säkerhet.

Presidentval nästa år

Nästa år, i april, är det tänkt att Afghanistan ska välja ny president efter Hamid Karzai som då suttit två perioder. Det förra presidentvalet, 2009, stod mellan Karzai och rivalen Abdullah Abdullah och kantades av våld och anklagelser om valfusk. Konflikten kulminerade när Abdullah bojkottade andra valomgången.

I lördags höll grannlandet Pakistan val. Under valkampanjen dödades över 130 personer. Bara på själva valdagen dödades över 20 personer i bombattacker. Ett motsvarande val i Afghanistan riskerar att bli betydligt våldsammare.

Att bara lämna Afghanistan åt sitt öde vore förmodligen en mycket farlig väg.

Svenskt bistånd

I går presenterade Svenska Afghanistankommittén sin årsredovisning för 2012. Det är en imponerande läsning. Kommittén har gett sjukvård till 2,9 miljoner patienter i fyra provinser. De har ordnat skolor för över 120 000 elever, varav en majoritet flickor. Och de har utbildat barnmorskor i tre provinser, bland mycket annat. Svenska Afghanistankommittén har varit aktiva sedan 1982 och spelar en enormt viktig roll. På längre sikt spelar de civila insatserna som utbildning och förbättrad sjukvård större roll för utvecklingen i Afghanistan än de militära.

Två saker är viktiga att betona inför förhandlingarna om den fortsatta insatsen.

Det första är att den måste stå på stabil folkrättslig grund med ett tydligt FN-mandat.

Det andra är att den militära insatsen inte får påverka Svenska Afghanistankommittén och andra biståndsorganisationer negativt.

Följ ämnen i artikeln