Majblomme-Murhaf visar att solidaritet finns

12-åringen får äntligen stanna i Sverige

Murhaf Hamid sålde majblommor för över fem miljoner kronor förra året.

I helgen kom en riktig solig nyhet. 12-årige Murhaf Hamid från skånska Glimåkra ska äntligen få bli svensk medborgare.

I motiveringen står det bland annat att Murhaf, som är född i Sverige, har en stark anknytning till landet.

Många svenskar har följt och stöttat hans resa hit från att han blev uppmärksammad för att ha sålt majblommor för fem miljoner kronor förra året.

Sålda Majblommor

Just idag sätter försäljningen av årets Majblomma igång. Barn och ungdomar ger sig ut på gator och i trappuppgångar för att sälja broschen som är en symbol för arbetet mot barnfattigdom.

På årets violfärgade blomma saknas ett av de tio bladen. Det ska belysa att 1 av 10 svenska barn lever i ekonomisk utsatthet.

För många barnfamiljer är den ideella barnrättsorganisationen Majblomman en räddare i nöden. Dit kan personer vända sig för att söka ekonomiskt stöd till ett par skor eller kanske en aktivitet som kan rädda sommarlovet.

Förra året sålde skånska Murhaf Hamid som sagt allra flest majblommor.

Talade i riksdagen

En av familjens bekanta såg att Murhaf blev nedstämd efter att ha blivit otrevligt bemött när han försökt sälja majblommor. Hon ville hjälpa honom och lade ut ett inlägg på sociala medier som blev viralt.

Murhafs försäljning tog ordentlig fart och slog alla tidigare rekord.

Det slutade med att han inte bara fick träffa drottning Silvia. Han bjöds också in till riksdagen där han berättade om sin oro över att hans familj saknar uppehållstillstånd.

"Jag vill bara vara en normal pojke med drömmar", sa han.

Solskenshistorien om Murhaf Hamid har en mörk baksida. Många barn i Sverige lever i ingenmanslandet, som det innebär att inte få uppehållstillstånd och ett svenskt personnummer.

Hårdare tag

Tidöpartiernas samarbete vilar på framför allt en idé – en hårdare invandringspolitik. Från och med december förra året blev det ännu svårare för familjer att återförenas och leva tillsammans i Sverige. Möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl är också begränsad.

Det har lett till att barn i Murhaf Hamids situation kan få vänta i genomsnitt 14 år för att få stanna i Sverige.

Regeringens lagändringar har fått skarp kritik från såväl barnrättsorganisationer som FN. Men Ulf Kristerssons regering vägrar lyssna.

I det svenska folkdjupet finns ett brett stöd för annan politik. Barn som fötts och vuxit upp i Sverige måste också få drömma om en framtid här.