Verkligheten löser politikernas tabbe

Vattenfall kan inte driva Ringhals 1 och 2 vidare med lönsamhet. Beskedet lyfter ett ok från Stefan Löfvens och Åsa Romsons axlar.

Vattenfall tänker självmant stänga två kärnkraftsreaktorer redan 2018 och 2020. En ”för­tida” avveckling som det brukar heta i den politiska debatten, men beslutet är inte politiskt. Företaget kan helt enkelt inte driva Ringhals 1 och 2 vidare med lönsamhet.

”Vårt beslut fattas på affärsmässig grund”, säger Thorbjörn Wahlborg i Vattenfalls pressmeddelande där han också ­beklagar att reaktorerna måste läggas ner.

Behövs faktiskt inte

Vid sidan av Vattenfallsdirektörerna, Svenskt Näringsliv och kanske Jan Björklund är det svårt att tro att någon kommer att sakna två av Sveriges äldsta och sämsta reaktorer. Särskilt när stängningen beror på att de faktiskt inte behövs. Inte ens de gamla och betalda kärnkrafts­reaktorerna kan producera ström till konkurrenskraftiga priser.

Det är svårt att någon utanför Folkpartiet kan tro att nya och gränslöst dyra reaktorer skulle klara konkurrensen bättre.

Talar samma språk

Miljöintressen, konsumenternas önskan om billig el och enkel affärslogik talar för en gångs skulle samma språk. Verkligheten håller på att göra det svenska politiker i snart 40 års tid misslyckats med, att avveckla kärnkraften.

Ett slags förnuft, om än senkommet.

Politiskt lämnar beskedet från Vattenfalls ledning förstås Folkpartiet, våra vanligaste direktörer och kärnkraftskramarna i fackförbund som Pappers och IF Metall fullständigt nakna. Att söka lösningen på morgondagens utmaningar i en energiform som varken klarar miljökraven eller kan konkurrera ekonomiskt framstår bara som dumt.

Men framför allt lyfter beskedet nog ett ok från Stefan Löfvens och Åsa Romsons axlar.

Ingen miljöfråga har hängt med längre eller har större symbolisk betydelse än kärnkraften. Att Miljöpartiet under sin första mandatperiod som regeringsparti inte skulle ta steg mot en avveckling är otänkbart.

Samtidigt har Löfven garanterat att energipolitiken aldrig får hota jobben.

När Vattenfall självmant och av uttalat kommersiella skäl nu meddelar att två reaktorer kommer att stängas försvinner helt enkelt ett stort problem. För tillfället.

Kärnkraftsdebatten lär nämligen återkomma. Vattenfall tänker låta sina återstående reaktorer producera nytt avfall i ytterligare minst 25 år, och ägarna i Oskarshamn pratar om nya investeringar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.