Förbjud alla kärnvapen

Sverige och andra kärnvapenfria stater måste arbeta hårdare för nedrustning av kärnvapen i hela världen

Kärnvapen är mänsklighetens allra dödligaste uppfinning. Sverige och andra kärnvapenfria stater borde arbeta för att förbjuda dem helt och hållet.

Nordkoreas tredje provsprängning av kärnvapen var väntad. Även om landets förhållandevis nye ledare, den pojkaktige Kim Jong Un, har en modernare stil än sin far verkar han inte ha lägre militära ambitioner.

Provsprängningen utlöste de vanliga fördömandena. USA:s president Barack Obama lovade "ta alla nödvändiga steg för att förvara oss och våra allierade". Även Kina fördömde i skarpa ordalag och FN:s säkerhetsråd specialinkallades. Sveriges utrikesminister Carl Bildt twittrade upprört och ställde in ett möte med Nordkoreas ambassadör.

Varken USA:s eller Kinas fördömanden kommer att påverka Nordkorea. Inte ens Carl Bildt twitter kommer att få landet att lägga ner sitt kärnvapenprogram.

Det stora dilemmat är att ingenting världen har gjort för att övertyga Nordkorea att ändra kurs har fungerat. Landet verkar se sitt kärnvapenprogram som det enda helt säkra skyddet mot Sydkorea, USA och väst. Förmodligen har krigen i Afghanistan, Irak och Libyen bidragit till att de stärkts i sin övertygelse.

Egentligen är de internationella reglerna kring spridning av kärnvapen enkla. Länder som inte har kärnvapen får inte utveckla dem. Länder som har dem får inte sprida dem. Men det har inte fungerat i praktiken. Förutom USA, Ryssland, Storbritannien och Kina har Israel skaffat kärnvapen, liksom Indien och Pakistan. Och senast Nordkorea. I framtiden kanske Iran.

En gång var Sverige en ledande nation inom nedrustningspolitiken. Vi spelar fortfarande en viktig roll. Som i arbetet med att minska truppminor, klustervapen och hindra spridningen av små och lätta vapen. Men det är som om det mediala intresset helt försvunnit. Nedrustning är inte längre på dagordningen.

Det som skulle behövas är ett globalt arbete för nedrustning av alla kärnvapen, i alla länder. En ny energi och ett större engagemang i dessa frågor kanske inte löser den omedelbara krisen med Nordkorea nu, men det kan bidra till ett annat samarbetsklimat och en ny dynamik.

Ofta framstår nedrustning som lite utopiskt, något som bara fredsrörelsen förespråkar men som aldrig händer på riktigt. Men när det kommer till kärnvapen är nedrustning och avspänning en fråga om överlevnad. Konsekvenserna av ett kärnvapenkrig är så ohyggliga att de knappt går att föreställa sig.

I morgon är det utrikespolitisk debatt i Sveriges riksdag. Carl Bildt kommer att läsa upp Utrikesdeklarationen med regeringens prioriteringar inför det kommande året.

Det är ett bra tillfälle att berätta hur Sverige åter ska ta ledartröjan i nedrustningsarbetet.

Följ ämnen i artikeln