Lundin pressas att berätta sanningen

Publicerad 2012-03-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

utsugen ”Lundin sög ut oss, nu vill vi ha skolor och sjukhus”, sa Mabeak Lang till Aftonbladets team som har träffat flera av olje­krigets glömda offer. Mabeak Lang tror inte alls att företagsjätten Lundin Petroleum var neutrala: ”De behövde arméns stöd”.

21 MARS 2012. Lundin Petroleum

Nej, det går inte att tvätta sig ren i olja. Det finns inte en pr-firma i världen som kan sanera bröderna Lundins varumärke längre.

Det är inte konstigt att de stora aktie­ägarna i Lundin Petroleum nu börjar backa. Oljebolagets skövlingar i Syd­sudan bekräftas om och om igen. 

I dagarna har Aftonbladets granskning av bolagets verksamhet i Sydsudan ­resulterat i vittnesmål från människor som drabbats:

– För att kunna börja borra här behövde­ de arméns stöd. Soldater skickades in för att fördriva alla som bodde vid olje­fälten. Byar brändes, ­civila dödades i massor.

 – Bara här i Pariang mördades fyra–fem tusen människor, berättar Mabeak Lang.

För två år sedan presenterade nätverket ECOS med 50-talet frivillig­organisationer en rapport om hur uppskattningsvis 12 000 människor dödats och 160 000 tvingats på flykt i konflikterna runt oljefälten åren 1997–2003.

Efter den rapporten beslutade kammaråklagare Magnus Elving att inleda en förundersökning om misstanke om folkrättsbrott.

Carl Bildt överallt

I grannlandet Etiopien sitter de två svenska journalisterna Martin Schibbye och ­Johan Persson fortfarande i fängelse för att de ­ville granska Lundins verksamhet i Ogaden.

Uppgifter radas till varandra och överallt svävar Carl Bildt. Sveriges utrikesminister satt i Lundin Petroleums styrelse åren 2000–2006.

Nu måste det bringas klarhet kring den svenska inblandningen i folkrättsbrott

i Sydsudan. Det är bra att de stora ägarna i Lundin nu drar åt tumskruvarna och kräver en oberoende och extern granskning av bolagets verksamhet. Svenskarnas pensions- och försäkringspengar ska ­inte vara några blodspengar. AP-fonderna, Folksam, Handelsbanken, SEB, Skandia och Swedbank äger tillsammans tio procent av aktierna och det ger stort inflytande.

De har inget val

– Vi har framfört starka önskemål om en oberoende granskning, säger Folksams Carina Lundberg Markow.

Lundin Petroleum har inget val längre. Antingen får bolaget finansiera en oberoende granskning direkt eller så kommer ägarna att upprepa kravet på bolagsstämman i Grands vinterträdgård den 10 maj.

Det är många som vill att sanningen om Lundin kommer fram.