Mejla

Daniel Swedin

Bra för Sydafrika att presidenten avsätts

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Herman Verwey / AP TT NYHETSBYRÅN

I går kom så beskedet. Det sydafrikanska maktpartiet ANC har fått nog av Jacob Zuma. På en pressträff i Johannesburg meddelade företrädare för partistyrelsen att man kräver att Zumas avgår från posten som landets president.

Sparkad från ledarposten

Det är ett dramatiskt besked, men åren med Zuma har kostat på för den gamla befrielserörelsen. Kring mannen som varit landets president sedan 2009 står en stank av korruption, skumrask och maktmissbruk.

Och ANC har betalat ett politiskt pris för det. I lokalvalet i förrfjol vann partiet 54 procent av rösterna, vilket var en minskning med 8 procentenheter. Dessutom förlorade man sin majoritet i flera av landets storstäder. Missnöjet har spätts på av en stagnerad ekonomi, växande arbetslöshet och en utbredd kriminalitet.

Innan jul tvingades Jacob Zuma dessutom bort från posten som partiledare. Ny ordförande är Cyril Ramaphosa, legendarisk fackföreningsman och en av landets rikaste. Det är också han som är tänkt att bli landets näste president. Det kräver förstås att Zuma accepterar uppmaningen från sitt parti och avgår. Gör han inte det tvingas ANC avsätta honom vid en misstroendeomröstning i parlamentet.

Inte som Zimbabwe

Hur det slutar är ännu en öppen fråga, men trots allt så är det ett styrkebesked som ANC lämnat. Även om epoken med Zuma fått pågå för länge så vill partiet inte gå till val nästa år med den barlast som en korrupt ledare är. Sydafrika är inte ett Zimbabwe.

Det kommer en tid efter ränker och maktspel. Då måste det nya ledarskapet ta igen de förlorade åren. Ännu 24 år efter Nelson Mandelas första valvinst lever mer än hälften av landets svarta befolkning i fattigdom. De vita tjänar sex gånger så mycket som den svarta befolkningen.

Den största utmaningen för den unga demokratin Sydafrika är apatin.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.