De orsakade arbetslösheten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ANSVARIGA Riksbanken får kritik för sitt arbete under åren 1995–2005. Under de åren var Lars Heikenstam, Urban Bäckström och Stefan Ingves riksbankschefer.

Riksbanken har pressat ner inflationen för lågt. Det har givit Sverige lägre produktion och högre arbetslöshet än vad som varit nödvändigt.

Samtidigt har Riksbanken under senare år lagt för stor vikt vid husprisernas utveckling och låtit dessa påverka bedömningen av penningpolitiken och räntan.

Det är de två viktigaste punkter där Riksbanken får kritik i den utvärdering av bankens penningpolitik under åren 1995–2005 som gjorts på uppdrag av riksdagens finansutskott. Kritiken sammanfaller mycket väl med den som inte minst LO, TCO, den förra s-regeringen och Aftonbladet fört fram under lång tid.

Har stramat åt i mer än tio år

Den 1 juni 2004 skrev vi under rubriken: Folket borde tåga mot Riksbanken:

”I 10 år, sedan 1995, har inflationen varit i genomsnitt 1,5 procent, en halv procent för lågt i förhållande till Riksbankens mål på 2 procent. Det betyder att Riksbanken stramat åt för mycket – i tio år! Vi har fått lägre tillväxt, färre jobb och fler arbetslösa än vad som varit möjligt.”

Kritiseras av professorer

Den 7 februari i år skrev Aftonbladet:

”Riksbanken har skapat stor osäkerhet kring hur den värderar olika faktorer i besluten om reporäntan ... Med sin betoning av riskerna med stigande fastighetspriser har Riksbanken agerat som om stabilitet på fastighetsmarknaden vore ett nytt mål för räntesättningen ... Otydligheten har underminerat förtroendet för Riksbanken.”

Två internationella ekonomiprofessorer har gjort utvärderingen av Riksbankens penningpolitik och fört fram kritik i just dessa två avseenden. Det borde kunna bidra till en tydligare och bättre debatt om Riksbankens bedömningar, agerande och mål.

Riksbanken får också beröm av professorerna. De tycker att den svenska Riksbanken står sig väl i jämförelse med världens centralbanker, den är öppnare än många andra, inflationsmålet på 2 procent är bra och inflationen har blivit lägre och stabilare med en självständig riksbank.

Ett av de råd Riksbanken får är att göra klart att penningpolitiken inte bara har ett inflationsmål utan att räntepolitiken också syftar till att dämpa svängningar i BÅDE inflation och sysselsättning.

Rädda för högre priser

Det är ett råd Riksbanken borde ta på största allvar. Den har nämligen redan det uppdraget enligt riksbankslagen. Där sägs att penningpolitiken ska stödja riksdagens allmänna mål om tillväxt och hög sysselsättning.

Efter utvärderingen av tio år med en självständig riksbank är det dags för en generaldiskussion om Riksbankens mål, förmåga att göra inflationsbedömningar, den uppenbart överdrivna rädslan för prisökningar på olika delmarknader och den svaga kontroll av Riksbanken som uppdragsgivaren riksdagen i dag har.

Riksbanken bör nu också tydligare väga in den fortsatt mycket höga arbetslösheten när den bedömer behovet av fortsatta räntehöjningar.

LA

Följ ämnen i artikeln