Corbyn har ställt in undergången

Ingen mer radikal än Labourledaren Jeremy Corbyn.

– De underskattade oss, eller hur? För fem, sex veckor sedan... De underskattade det sunda förnuftet hos vanligt hederligt folk över hela Storbritannien.

Labours partiledare Jeremy Corbyn talade i går på ett öppet partimöte i centrala Glasgow och skotska tidningar uttrycker förvåning över hur mycket folk som ville lyssna och hur entusiastiska åhörarna var.

Större än Blair

Vid det senaste valet, för bara två år sedan, var det inte så här Labour-politiker möttes i Skottland. Då kallades de förrädare och förlorade stort till det skotska nationalpartiet SNP, som framgångsrikt framställde sig som ett både mer radikalt och mer trovärdigt vänsterparti än Labour.

Ingen är mer radikal än Jeremy Corbyn.

Han har nästan alltid varit i konflikt med sitt parti. Han var emot Irakkriget, studieavgifter, försämringar i bidragssystemet, införandet av obligatoriska ID-kort och att det brittiska kärnvapenprogrammet skulle förnyas.

Han är en kompromisslös socialist som bärs fram av entusiastiska radikaler och besvikna vänsternostalgiker. Och det tycks fungera. Enligt John Prescott - Tony Blairs biträdande premiärminister under tio år - drar Corbyn fler åhörare på sina möten än vad Labour gjorde inför jordskredsvalet 1997.

Och de 20 procentenheter stora försprånget som det konservativa Torypartiet hade när premiärminister Theresa May i april utlyste valet har Labour nästan hämtat in. Vissa mätningar visar på att Tories bara leder med en procentenhet. Undergången för Labour - som många såg som oundviklig - tycks inställd.

Unga röstar inte

För de konservativa skulle valet domineras av brexit och regeringsduglighet. Corbyn har fått det att handla om bristerna i sjukvården och om Labours förslag om nationalisering av järnvägssystemet, gratis barnomsorg och gratis högskoleutbildning.

Men uppsvinget i opinionen döljer något. När Labour nu växer gör de det på platser som redan skickar Labour-representanter till parlamentet. Det duger inte i ett valsystem som bygger på enmansvalkretsar. Strategin för att vinna nya mandat är att försöka få unga att gå och rösta. Och det brukar de inte göra.

Och här ligger Labours utmaningar som de sett ut sedan valförlusten 2015. Hur ska man vinna äldre väljare? Hur man ska vinna väljare som nu röstar konservativt? Hur ska man vinna tillbaka Skottland?

Corbyn har struntat i det och har satsat på att bygga en koalition av unga, progressiva och minoriteter. Kanske kan strategin ändå fungera för att i dag ta ifrån Theresa May hennes majoritet i parlamentet.

Och med tanke på att landet nu leds av en auktoritär höger som inför det kommande EU-utträdet orienterar sig allt närmare Donald Trump vore det bra.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.