Bygg terrorstrategin på de verkliga hoten

Idag presenterar regeringen en ny strategi för hur Sverige ska möta hotet från terrorism. SvD har läst dokumentet som fått namnet ­”Ansvar och engagemang”.

Det är bra att strategin tas fram, men det finns anledning att fundera över inriktningen.

Historiskt har myndigheterna bedömt att terrorhotet mot Sverige varit lågt, men i slutet av 2010 höjdes nivån.

I december samma år genomförde Taimour Abdulwahab, 28, sitt självmordsattentat vid Drottninggatan i centrala Stockholm.

I somras genomförde Anders Behring Breivik, 32, både ett sprängattentat i centrala Oslo och massmordet på Utøya. Det var det värsta terrordådet i Norden någonsin.

Arbetet mot terrorism måste utgå från verkliga hot. Hittills har fokus för en­sidigt legat på kampen mot våldsbe­jakande extrem islamism. Breiviks ­terrordåd visar att det högerextrema våldet också måste tas på allvar.

Säpo har offentligt redogjort för hur hotet ser ut från övriga extrema miljöer i Sverige, men det saknas en öppen kartläggning av den antimuslimska ­miljö Breivik är sprungen ur.

Arbetet mot terrorismen måste ske med respekt för den personliga integriteten och med höga krav på rättssäkerhet. Förslag som läckt ut i förväg, som att samköra register hos Säpo, Militära underrättelsetjänsten och FRA är mycket tveksamma.

Oppositionen måste vara vaksamma så att skyddet för den personliga integriteten inte urholkas. Den parlamentariska insynen behöver förbättras.

Kampen mot terrorism får inte vara en blank check där myndigheterna fritt kan beställa ständigt fler tvångsmedel och mer kontroll.

Följ ämnen i artikeln