Lööf borde sluta mygla

Riksdagen måste ge regeringen en tydlig signal att det inte är frivilligt att följa grundlagen

tveksamt misstagAnnie Lööf förklarar för konstitutionsutskottet hur det kommer sig att hennes departement dröjde med att lämna ut festnotorna från en julfest. ”Ett misstag”, menar Lööf.

I går stod Annie Lööf (C) inför riks­dagens konstitutionsutskott. Bakgrunden är att hennes kansli försökte undvika politisk skandal genom att vänta med att lämna ut ett antal festnotor som Aftonbladet begärt ut.

Bland annat hade Annie Lööf en julfest med 20 medarbetare som drack sprit, fördrink och 14 flaskor vin. Kostnaden för skattebetalarna blev 19 385 kronor. Först efter att Aftonbladet begärt ut sprit­notorna följde Lööfs statssekreterare Håkan Ekengren reglementet och drog av spriten på lönen.

Ville framstå som öppna

Det tog tre dagar innan näringsdeparte­mentet lämnade ut spritnotorna till Aftonbladet. Innan dess överlämnades uppgifterna till Ekot. Syftet med att runda Aftonbladet var att Annie Lööfs medarbetare försökte styra informationen och framställa det som att de var öppna med en intern granskning.

Aftonbladets reporter Richard Aschberg anmälde fulspelet till Justitie­ombudsmannen, JO, som slog fast att näringsdepartementet skulle ha lämnat ut handlingarna omedelbart.

Ansvar på statsministern

Men det politiska ansvaret ligger på Annie Lööf och på statsminister Fredrik Reinfeldt. Det var detta som KU-förhören i går handlade om. Även Reinfeldt kommer senare att frågas ut om samma sak.

Sverige har en stark tradition av öppenhet och insyn i vad politiker och myndigheterna gör. Vi är stolta över vår grundlagsfästa offentlighetsprincip. Den har också bidragit till att Sverige är ett av världens minst korrumperade länder. Offentlighet avskräcker helt enkelt från fusk och myndighetsmissbruk. Det är den öppenheten som nu står på spel.

Problemet är inte spritnotor, eller bara att Annie Lööf myglar och inte lämnar ut begärda handlingar i tid för att slippa besvärlig granskning. Regerings­kansliet verkar ha satt slutenheten i system. Begärda handlingar tar tid, eller lämnas inte ut. I Saudiskandalen användes hemligstämpeln utan grund.

Vill få det till ett misstag

I förhören i går försökte Annie Lööf framställa alltihop som ett misstag. Det är inte särskilt trovärdigt, snarare handlar det om ett politiskt trick. Genom att först lämna uppgifterna till Ekot ville man sätta sin egen vinkel på nyheten och framställa sig själva i bättre dager. Då fick offentlighetsprincipen komma i andra hand.

Rimligen borde Konstitutionsutskottet fälla Annie Lööf. Riksdagen måste ge regeringen en tydlig signal om att det faktiskt inte är frivilligt att följa grundlagen.

Följ ämnen i artikeln