Skatten sänks – de sjuka betalar

Publicerad 2011-05-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kom i kläm Annica Holmquist drabbades av tumörsjukdomen akromegali för sex år sedan och har inte kunnat arbeta sedan dess. År 2010 blev hon utförsäkrad. Fyra månaders kamp senare – genom bland annat bloggande av dottern Emelie – fick hon dock sin sjuk­ersättning tillbaka.

9 MAJ 2011. Sjukförsäkring

Med en rungande applåd röstade de borgerliga igenom de nya sjukreglerna i riksdagen 2007. Väldens friskaste och mest sjukskrivna folk skulle nu få sig en välbehövlig uppsträckning. Sjukförsäkringen skulle inte längre vara ett sätt för regeringen att dölja den genanta arbetslösheten.

Problemet vara bara att den retoriken till stor del byggde på myter.

Moderaten Gunnar Axén är en av arkitekterna bakom sjukförsäkringsreformen. Han är också en av arkitekterna bakom mytbildningen om det sjukskrivna folket. Under den ­moderata konferensen i Karlstad i helgen fortsatte han fabulerandet.

Jämförelsen håller inte

Där fick man, återigen, höra att Sverige var världens mest sjukskrivna land fram till de nya reglerna trädde i kraft. Men ­flera forskare, senast statsvetaren Björn Johnson, har visat att jämförelsen inte håller då olika länder har olika socialförsäkringar och olika sätt att mäta sysselsättning. Olika redovnings­metoder bidrar också till den felaktiga uppfattningen om svenskarna som världens mest sjukskrivna folk.

Mindre rehabilitering

Det vanliga påståendet om en explosion av sjukskrivningar runt sekelskiftet behöver också belysas närmare. Det rörde sig inte om fler sjukskrivningar, förklarar Johnson i TCO-tidningen. Sjukskrivningarna blev i stället längre för att rehabiliteringsinsatserna försämrades.

Axén gjorde ett nummer av att rehabiliteringen nu förbättrats och lyfte fram en satsning på 17 miljarder kronor. När pengarna offentliggjordes 2009 förklarade TCO att ”vi kan inte finna några medel alls inom ­ramen för de 17 miljarderna som är avsett för medicinsk rehabilitering”.

Karolinska institutet granskade nyligen rehabiliteringsgarantin. I en majoritet av de undersökta landstingen försämrade rehabiliteringsgarantin möjligheterna till tillfrisknande.

Går till sänkt skatt

Och så var det det här med att tvinga sjuka att söka jobb. För att få tyst på kritiken införde ­regeringen 2009 en oskälighetsprövning som skulle få bort de riktigt ömmande fallen. ­Inspektionen för socialförsäkringar konstaterade härom veckan att oskälighetsprövningen bara har gjorts en enda gång.

Något som däremot inte är myter är att sjukförsäkringen går med 63 miljarder i överskott. Detta överskott går till skattesänkningar, säger regeringen helt öppet. Något som inte heller är en myt är att många utförsäkrade tvingas söka social­bidrag för sin överlevnad. Var femte som får socialbidrag i dag är sjuk.

Axén borde lägga mer energi på att förbättra situationen för landets utförsäkrade och mindre energi på att förbättra mediebilden av sina egna tokiga reformer.