Läkare tvingas att lägga tid på trams

Överlistar Försäkringskassan för att patient ska få hjälp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Läkare behöver vara sluga och använda knep för att överlista Försäkringskassan. Bland läkare är detta känt sedan länge, och ny forskning bekräftar läget.

ST-läkaren Mani Shutzberg disputerade nyligen med sin avhandling. Där undersöker han hur läkare resonerar när de ska skriva sjukintyg.

”Det handlar inte om att ljuga utan om att försöka förmedla totalintrycket så sanningsenligt som möjligt”, säger han till SVT. Shutzberg tar sjukskrivning för depression som exempel.

”Läkaren kan då ha skrivit att patienten haft en utslätad ansiktsmimik och sänkt grundstämning trots att det inte har kunnat observeras i läkarrummet. Man upplever att man måste skriva på det här sättet för att patienten ska få hjälp”, säger Shutzberg till SVT.

”Är fruktansvärt”

Det här är inga nyheter, varken för läkare eller sjuka som behövt ha kontakt med myndigheten. ”Även om jag skriver ett korrekt formulerat läkarintyg med det språk som Försäkringskassan förväntar sig så kan det bli avslag. Det är fruktansvärt”, säger Karin Starzmann, distriktsläkare som disputerat om sjukskrivningar, till SVT.

Försäkringskassan har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Förra året gjorde SVT:s Uppdrag Granskning ett reportage om hur bedömningarna beror på var du bor, och vilken handläggare du får.

I granskningen framkom att avslagen ökade i hela landet, sedan dåvarande ansvarig minister Annika Strandhäll (S) skulle ”pressa ner sjuktalen”. Plötsligt fick tiotusentals svenskar sin sjukpenning indragen, trots att de hade läkarintyg på att de var sjuka.

Ångrar sig

Strandhäll har i efterhand erkänt att hon inte är nöjd med resultatet av politiken hon drev då. Och sedan 2018 har man försökt genomföra stora förändringar på Försäkringskassan för att komma åt problemen.

När Försäkringskassan svarar på kritiken menar de att de ändrat sitt arbete sedan intervjuerna gjordes mellan 2017–2018. Det var då kravet på ”objektiva undersökningsfynd” slopades, efter massiv kritik från både läkarkår och allmänhet.

Men Shutzberg tror inte att det kommer bli någon större förändring, så länge handläggare sitter och bedömer patienter på avstånd.

Tills dess får överbelastade läkare fortsätta stångas med Försäkringskassan. Allt för att sjukas rättigheter ska respekteras.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.