Stefan Löfven och hans smarta plan

Publicerad 2012-02-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ESS I ROCKÄRMEN Stefan Löfven (S) lanserade i veckan en ny lösning på den besvärliga frågan om vinster i välfärden – han vill flytta ned besluten till kommun och landsting. Principer ska testas i vardagen – något Löfven använt sig av tidigare i rollen som Metall-bas.

21 FEBRUARI 2012 Vinst i välfärden

I förra veckan såg vi kanske ett första tecken på ett slags ledarskapsfilosofi för Socialdemokraterna under Stefan Löfven. I alla fall valde partiet att diskret lansera en lösning på den besvärliga frågan om vinster i välfärden. Det behövde inte vara så svårt, visade det sig.

Socialdemokraterna anser nämligen att besluten ska flyttas ner till kommuner och landsting. Kommunalt självbestämmande, i praktiken ett slags veto.

Inte förvånande

Det är kanske inte det slags pragmatism vårdbolagslobbyisterna hoppades på av socialdemokraternas nya ledare. Men den som följt Löfvens fackliga insatser borde faktiskt inte bli förvånad.

Nästan alla presentationer av Löfven som de senaste veckorna fyllt tidningar och TV-program har haft en sak gemensam. De har lyft fram hans insats för det krisavtal som slöts mellan IF Metall och industriföretagen i mars 2009.

Det många tycks ha glömt är att grunden för avtalet inte tänktes fram på IF Metalls förbundskontor i Stockholm. Det skedde i stället 35 mil västerut, på järnbruksklubben i Värmländska Hagfors.

En vecka innan Stefan Löfven kunde kalla till presskonferens i Stockholm ­hade nämligen företaget – Uddeholm Tooling – och järnbruksklubben gjort upp om arbetstidsförkortning och lönereduktion. Ingenting tydde på att det skulle bli det sista lokala krisavtalet.

Löfven och andra centrala företrädare var på väg att förlora kontrollen över ­utvecklingen. Den centrala ramöverenskommelsen ändrade på det.

Kanske är det något av samma mönster vi kan se i diskussionen om villkoren i välfärden. Höga principer prövas i den lokala vardagen. Därför kan det vara klokt att låta lösningarna växa fram ur de praktiska erfarenheterna.

Det var knappast någon tillfällighet att två av Socialdemokratins tyngsta kommunpolitiker fick presentera förra veckans förslag.

Samma mekanismer

IF Metalls krisuppgörelse innehöll dessutom en säkerhetsmekanism som har kommit tillbaka i flera av de överenskommelser Löfven varit med och arbetat fram. Systemen förutsätter en uppgörelse mellan det lokala facket och företaget. Det gäller uppgörelsen om lärlingsplatser, och det gäller det system för korttidsarbete som parterna presenterade i förra veckan.

De som måste svara direkt inför medlemmarna hade alltså sista ordet. Utan deras medverkan blev det inga krisavtal.

Socialdemokraternas nya förslag om välfärden bygger på en liknande tanke. De kommunalpolitiker som faktiskt har ansvaret för att välfärden fungerar måste också ha rätt att fatta besluten.

Det är ingen dålig grund för social­demokratisk välfärdspolitik.