Ledare

Inte bara islamistiska vinstuttag bör stoppas

Friskolor ska inte vara kassako för någon

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Al-Azhar, muslimsk friskola i västra Stockholm.
Al-Azhar, muslimsk friskola i västra Stockholm.

LEDARE

I en osignerad ledare skriver liberala Expressen att friskolor inte ska finansiera radikal islamism. Friskolor ska inte vara extremisternas kassako, står det i rubriken. Men ingenstans i ledaren står det som borde vara självklart: Friskolor ska inte vara någon kassako, punkt.

Det handlar om Skolinspektionens beslut att stänga ned tre skolor, två i Stockholm och en i Göteborg. Det är gymnasieskolorna International IT College of Sweden i Stockholm och Göteborg, och grundskolan Jacobiskolan i Vällingby.

Startade islamistisk bank

Anledningen är att personerna i styrelsen varit minst sagt olämpliga. Bakom de två gymnasieskolorna finns direkta kopplingar till Bildning i Sverige, en stiftelse som tidigare hette Al-Azharstiftelsen.
Stiftelsen har redan fått två av sina skolor stängda i Örebro, då barn kan ha utsatts för radikalisering. Fyra tidigare styrelseledamöter har dömts för grova ekobrott, och grundaren har fört ut 10 miljoner kronor för att starta en islamisk bank. Detta i stället för att låta pengarna gå till skolan.

Det är bra att de här skolorna stängs ned. Det är en skandal att de ens fått starta upp. Nu står 1 200 elever utan skola till hösten, och det är kommunala skolor som ansvaret faller på. Kommunala skolor som blir lidande varje gång en friskola får gräddfil in för att etablera sig och plocka ut önskvärda elever.

Världsunik skola

Sverige är världsunikt när det gäller skolor. Ingen annanstans går skattepengar till vinster för storägare i skolan. Problemen kommer inte upphöra för att inspektionerna blir fler eller granskningarna mer noggranna. Det kommer fortsätta så länge svensk skola är en lukrativ affär.

Det är kanske tufft för liberaler att erkänna hur skevt det är med en vinstdriven skola, men det borde inte vara lika svårt för en socialdemokratisk regering.

Publisert:

LÄS VIDARE

Fick högsta betyg, lärde sig ingenting

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Skolinspektionen

Islamism