Nu jobbar politiker för friskolans bästa

Lokaler säljs till underpris

Publicerad 2022-01-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan

Det stormar kring Internationella Engelska Skolan, IES. Det uppmärksammade reportaget om klädkoder rörde upp många känslor. Ska en lärares jobb vara att påpeka för unga flickor att de har en "utmanande urringning"? De flesta tycker inte det. Men medan kritiken växer, fortsätter friskolan att expandera. Nu har de siktat in sig på att köpa upp kommunala fastigheter.

Det är ett sätt för bolaget att säkra en inkomst, även i framtiden. Tänk om Sverige får en regering som vill förbjuda vinstuttag i skolan? Då måste pengarna in på ett annat sätt.

I dag får friskolorna en gräddfil när det gäller etablering och skolpeng. Men kanske kommer även det förändras snart.

Säljer till underpris

Nu gäller uppköpet en skolfastighet i Gubbängen, Stockholm. Egentligen skulle staden tjäna mer på att äga fastigheten och hyra ut den. På så sätt skulle det garanterat komma in pengar även i framtiden.

I stället säljs nu den kommunala byggnaden – till underpris. Dessutom kan IES när som helst bestämma sig för att göra annat med fastigheten. Skulle det inte löna sig att bedriva skolverksamhet kan de bara lägga ner den.

De som står bakom försäljningen är den grönblå majoriteten i staden. Där ingår Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Bara två partier har protesterat mot köpet: Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Det här är inte fösta gången högern ger Engelska skolan en gräddfil. Östersunds-Posten kunde för en tid sedan avslöja hur högermajoriteten gick bakom ryggen på allmänheten i Östersund.

Hemliga beslut

När tjänstemän och föräldrar arbetade för att planera lokalerna för en ny grundskola och särskola i kommunen, hade politikerna i princip redan fattat beslutet i hemlighet – lokalerna skulle gå till IES.

Detta trots att utredningar visat att det kommer öka segregeringen och försämra läget för de kommunala skolorna. Något som högerstyret valde att stryka från handlingarna då det skulle påverka IES aktiekurs negativt.

I stället pumpade politikerna in mer pengar till renoveringen av lokalerna. Samtidigt gjorde politikerna allt för att pressa ned hyreskostnaderna för bolaget, vilket ledde till högre hyresbidrag än kostnader för skolan.

När det gäller försäljning av lokalen i Stockholm kunde ETCs granskning visa hur dokument hemlighölls för att inte påverka friskolans aktier.

Det är ett system helt riggat för att friskolor ska få göra precis som de vill, samtidigt som våra kommunala skolor får betala. Och det är friskoleföretagen som får ordentligt betalt på kuppen.

Chatta med Zina Al-Dewany. Chatten öppnar 09:00 men du kan skriva dina frågor redan nu

  • Zina Al-Dewany
    25 jan 2022

    Nu är det dags att avsluta chatten. Tack för alla era inspel den här morgonen!

    Zina

  • 25 jan 2022

    Friskolorna växer, det finns ett absurt sätt att konkurrera, sätt höga betyg! Betygen i alla skolor borde sättas av någon annan än skolans personal, som det ser ut i dag är det helt horribelt. Jag undervisar på ett av våra universitetet och får studenter med fantastiska betyg som helt saknar täckning, detta fenomen blir allt tydligare för varje år som går.

    Rolf Andersson

    Hej Rolf, det har faktiskt visat sig att friskolor delar ut fler "glädjebetyg", det vill säga att kunskaperna är lägre men betygen högre. Det påverkar nog ända upp till universitetet.

    Zina Al-Dewany
  • 25 jan 2022

    Kan inte se varför det är ett problem med att elever ska ha respektabla kläder på sig i skolan, är väll bara bra att någon skola tar initiativet i frågan! Är helt övertygad att det skulle vara bra för alla om Sverige införde skoluniform i grundskolorna. Tänk så mycket mobbning som skulle försvinna. Samt att barnen får lära sig lite ansvar.

    Karin Svensson

    Hej Karin, har du läst reportaget? Om inte - gör det! Det handlar om barn som skuldbeläggs för att ha för "utmanande" kläder och som på så sätt sexualiseras av vuxna i deras närhet. Det är nog inte det bästa sättet att lära barn "ansvar", eller vad tror du?

    Zina Al-Dewany
  • 25 jan 2022

    Vill bara skriva och tacka för det jobbet du gör kring att belysa problemen kring hur friskolorna tillåts verka.

    Sluta inte!

    Aftonbladet borde istället höja din lön, sätta fler skribenter och reportrar på saken och göra det till den största valfrågan.

    Tack!

    Tobias, lärare i komnunal gymnasieskola som hela tiden får brottas med spar och försämringar pga svensk skola numer är en marknad.

    Tobias Thunberg

    Hej Tobias, tack själv för att du läser.

    Jag hoppas också att skolan hamnar högt på listan över valfrågor som kommer diskuteras ordentligt i år.

    Zina Al-Dewany
  • 25 jan 2022

    Tänk i september vad ni väljer inte nu det är sent folk gör misstag redan i 15 år och det är resultat.

    Mille

    Hej Mille. Jag tror inte bara det handlar om misstag utan om medveten politik. Men det är alltid viktigt att veta vad man röstar på!

    Zina Al-Dewany

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.