Stoppa anonyma bidrag till partier

Sverige har i princip varit förskonat från korruption och mutskandaler i jämförelse med många andra europeiska länder.

Men på ett område är Sverige faktiskt sämst och det gäller redovisning av parti­bidrag.  Vi är ett av få länder i Europa där företag och privatpersoner kan ge stora bidrag till politiska partier och politiker utan att det redovisas.

Det är dags att göra något åt det, ­menar EU-kommissionen som i går släppte en antikorruptionsrapport. Väljarna har rätt att veta vems intressen det är som styr politiken.

Är det en hamburgerjätte? Ett risk­kapitalbolag? Eller en etiskt tveksam ­kedja? Hur ska vi kunna veta?

Måste finnas tydliga regler

Det här är inte första gången som S­verige får kritik. För några månader ­sedan anmärkte Europa­rådets antikorruptions­enhet, Greco, på att det ­saknas regelverk för våra politiker.

Greco menade att det måste finnas tydliga regler och en uppförandekod för riksdagsledamöterna. Inte minst när det gäller hur våra förtroendevalda tar emot och redovisar gåvor.

Ett haltande förslag

Moderata justitieministern Beatrice Ask bär huvudansvaret för att driva ­igenom en lagändring. Hon har länge förhalat frågan och när hon nyligen presenterade ett förslag visade det sig ha stora brister.

Bidrag under 20 200 kronor kan till ­exempel fortfarande ges anonymt. Dessutom är det fortsatt möjligt för ett parti att ta emot hemliga bidrag från okända avsändare. I realiteten innebär det att det inte finns något förbud mot anonyma ­partibidrag.

Förslaget gäller dessutom bara på natio­nell nivå, inte regional och kommunal.

Detta haltande förslag ökar misstänksamheten mot Moderaterna.

I förlängningen riskerar det att spilla över på de andra partierna.

Följ ämnen i artikeln