Tidsfråga innan nytt krig i Israel

Benjamin Netanyahu och hans högerparti Likud gjorde ett rekordval. Deras resa från valförlust till storseger saknar motstycke. Med honom vid rodret blir drömmen om en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina allt mer osannolik.

Den israeliska tidningen Haaretz skriver att det kändes som om golvet försvann ­under fötterna mellan klockan två och tre i går natt. Då började de slutliga resultaten ramla in från vallokalerna.

Kvällen började bra. I mätning efter mätning ledde vänsteroppositionen. Isaac Herzog från Arbetarpartiet, Israels socialdemokrater, sågs som en trolig nästa premiärminister.

Sen kom vallokalsundersökningarna som visade att högern och vänstern låg ­lika, chockerande för många inom oppositionen som tagit ut segern i förskott.

Väljs för fjärde gången

Så en bit efter midnatt gick golvet ur och opinionsmätningarna mötte sitt ­Waterloo.

Benjamin Netanyahu och hans högerparti Likud gjorde ett rekordval.

I Israel är opinionsmätningar tillåtna fram till fyra dagar innan valdagen så förändringar som sker senare blir alltid överraskningar. Ändå saknar Netanyahus ­resa från valförlust till storseger motstycke.

Han kommer nu för fjärde gången att väljas av knesset, Israels parlament, till premiärminister.

Förklaringen verkar vara att han vunnit stort från extremhögern och i viss mån från de religiösa partierna. Likud stärker nu sitt grepp om makten.

För Arbetarpartiet var valet trots allt en framgång. Alliansen med liberalen ­Tzipi Livni under namnet Sionistiska ­unionen bidrog till att ge 24 mandat i knesset, partiets bästa resultat sedan 1996.

Samtidigt ligger Meretz, ett mindre parti längre till vänster, på gränsen till att åka ur knesset. Av den en gång så starka israeliska fredsrörelsen är det bara ­spillror kvar. Och även om de arabisk-­israeliska partierna klarade sig bra, deras allians blev tredje största parti, är de inga enkla samarbetspartner.

Ett misslyckande ska kallas ett misslyckande och Arbetarpartiet, som var statsbärande de första 30 åren av staten Israels existens, måste reformera sig om de någonsin ska få makten igen. Så länge de saknar väljarnas förtroende i fråga om landets säkerhet är de antagligen dömda att förlora.

Byter väljare med varandra

Problemet är att partierna till vänster och i mitten, som samlar ungefär en tredjedel av rösterna, främst verkar byta väljare med varandra utan att vinna några nya.

Samtidigt är vänstern Israels enda verkliga hopp om fred och säkerhet. Netanyahu har under valrörelsen kraftfullt markerat att han vill fortsätta den nuvarande stenhårda linjen mot palestinierna. Det är en politik som varje dag gör en tvåstatslösning allt mer osannolik.

Troligen är det en tidsfråga innan n­ästa krig, stort eller litet, bryter ut.

Få utanför Israel firade i går.

Följ ämnen
Israel