Ekonomin skadas av otrygghet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

13 APRIL 2009. När den amerikanske presidenten Barack Obama i praktiken satte två av Detroits biltillverkare under tvångsförvaltning jämförde han situationen med en naturkatastrof.

Bilstaten Michigan står verkligen inför en katastrof, GM står på konkursens brant. Frågan är vad som orsakat den?

Flera förklaringar

Ett, ofta upprepat, svar handlar om att den amerikanska bilindustrin hamnat i teknikens bakvatten. När hotet mot klimatet och en allt osäkrare råvarumarknad talar för sparsamhet är det knappast framtiden. Ändå är det inte hela förklaringen till krisen.

En lika viktig förklaring finns i själva verket i det amerikanska samhället. Där bygger tryggheten på att någon betalar för en försäkring, oftast din arbetsgivare. I alla fall i branscher som bilindustrin.

Socialt ansvar

Detroits biltillverkare har byggt upp enorma åtaganden för anställda och före detta anställda. Åtaganden som varken nyetablerade företag eller företag som smiter från sitt sociala ansvar behöver leva upp till.

Bristen på ett solidariskt trygghetssystem bidrar i själva verket till att omstrukturera amerikansk ekonomi, från högproduktiva industrijobb till mindre produktiva servicejobb och från långsiktigt företagande till kortsiktighet.

’Svenska modellen’

Det skulle kunna vara ett utmärkt argument för den svenska modellen. Ändå monteras den i praktiken ner här hemma. Regeringen beskriver numera a-kassan som en grund, som det är upp till grupper eller individer att komplettera. Sjukförsäkringen är på väg åt samma håll, och gräddfiler till sjuk-vården är på väg att bli en del av löneförhandlingen. Resultatet är inte bara orättvist. Det som händer i amerikansk bilindustri visar att effekterna kan bli katastrofala för samhällsekonomin.

IP

Följ ämnen i artikeln