Apple betalar mindre skatt än pizzabagare

Apple har bara behövt betala 0,005 procents skatt på sina vinster i Europa. EU vill därför att den irländska staten ska kräva tillbaka skatt på motsvarande 120 miljarder kronor.

På bussen, i tunnelbanan, på gatan, på middagen, på jobbet. Överallt ser vi dem som stirrar ner i sina Iphones likt okontaktbara zombier. Men vad vet vi egentligen om produkten som är som fastlimmad i våra händer?

Just nu pågår det ett stort bråk mellan teknikjätten Apple och EU. I höstas kom EU-kommissionen fram till att Irland, där Apple har sitt europeiska huvudkontor, gett otillåtna skattelättnader till företaget.

Pizzabagare

Teknikjätten har bara behövt betala 0,005 procents skatt på sina vinster i Europa. Med andra ord betalade de bara 50 euro i skatt för varje miljon de gjorde i vinst 2014. Till och med pizzabagare som driver eget och kämpar med att få det att gå ihop betalar mer i skatt än Apple.

EU vill därför att den irländska staten ska kräva tillbaka skatt på motsvarande 120 miljarder kronor.

Varken Irland eller Apple accepterar beslutet. Därmed sällar de sig till företag och länder i världen som bromsar upp fattigdomsbekämpning.

Skatteparadis

Enligt en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam undviker multinationella företag att betala skatt för närmare 100 miljarder dollar varje år.

Det är svindlande siffror, omvandlat till faktiska medel skulle pengarna täcka skolgång för alla de 124 miljoner barn som i dag saknar skola.

Stater som bjuder under varandra för att få bolagen att etablera sig hos just dem är nästan snäppet värre.

Esme Berkhout, skattepolitisk rådgivare på Oxfam menar att skatteparadis hjälper stora företag att suga ut stater på miljarder dollar varje år.

– De bär upp ett oerhört ojämlikt ekonomiskt system som lämnar miljontals människor utan möjligheter till ett bättre liv, säger han.

15 500 sjuksköterskor

Sverige är inte heller förskonat. Varje år går det svenska samhället miste om sju miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter. Även här handlar det om stora företag och förmögna privatpersoner som gömmer undan pengar i skatteparadis.

För de pengarna hade vi till exempel kunnat anställa 15 500 poliser eller sjuksköterskor.

Alla dessa företag använder med stor sannolikhet samhällets infrastruktur och utbildningssystem. Sådant som vanliga skattebetalare har bidragit till. Självklart ska storföretagen vara med och betala som alla vi andra.

Följ ämnen i artikeln