Ny ton på EU-toppmötet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I teorin är det enkelt. Ska Europa utvecklas till den mest dynamiska och konkurrenskraftiga ekonomin i världen ställer det krav på alla européer. Om målet med full sysselsättning om åtta år ska förverkligas utan att välfärdssamhällets ambitioner överges kräver det ständig utveckling.

Så enkelt är det, i teorin.

I samband med toppmötet i Barcelona presenterade europeiska fack och arbetsgivare i går en handlingsplan. Överenskommelsen handlar om kompetensutveckling i arbetslivet och om ett livslångt lärande. De svenska facken har drivit på under de ett och ett halvt år olika förslag diskuterats. Nu finns alltså ett resultat.

Företagen tvingas till snabbare anpassning eftersom utvecklingen av teknik och marknader går allt fortare. Arbetskraften måste också få möjligheter att utvecklas, både för att kunna stanna på det egna jobbet och för att kunna gå vidare.

Därför, slår fack och arbetsgivare fast, är rätten att lära sig mer i sitt jobb den viktigaste uppgiften för att skapa ett livslångt lärande. Och, kan man tillägga, för att skapa den ekonomiska utveckling regeringscheferna talar om.

Alltså ska möjligheten att utveckla sin kompetens på jobbet konkret och effektivt sättas i centrum på den europeiska arbetsmarknaden.

Det är överenskommelsen, på papper.

I verkligheten handlar diskussionen om arbetet allt mer om att färre ska göra mer. Flexibilitet blir ett annat ord för allt högre tempo och allt mindre trygghet. Kompetensutveckling, men inte som en rättighet utan som ett ständigt närvarande krav.

När anställda vid stålverket i Degerfors eller däckfabriken i Gislaved hävdar att deras arbeten kan bevaras får de veta att de försöker stoppa utvecklingen. Också av gamla LO-ekonomer.

Inne på toppmötet är också tonen en annan än för bara ett par år sedan. För den nya allians som är på väg att växa fram mellan Blair, Aznar och Berlusconi är det inte genom politiska initiativ, trygghetssystem och en satsning på allas rätt till kompetensutveckling som ekonomin ska fås att blomstra.

Receptet är enklare än så. Avreglera och konkurrensutsätt.

Balansen mellan marknadsreformer och frågor som handlar om vanliga löntagares trygghet och rättigheter håller på att förändras.

Därför demonstrerade arbetare från Spanien och flera andra länder i går på Barcelonas gator, över 100 000 enligt arrangörerna. De krävde ett starkare Europa. Ett Europa med full sysselsättning och sociala rättigheter, demokrati på arbetsplatserna och jämställdhet mellan könen.

De spanska arbetarnas demonstration är viktig. Den ger uttryck för den oro som finns över att EU just nu, när spekulationsekonomins svagheter blir allt tydligare, ska överge unionens sociala ambitioner.

På samma sätt är det viktigt att fack och arbetsgivare i Europa lyckats komma överens om en handlingsplan för kompetensutveckling. Att förändra verkligheten återstår. Men ska det kunna göras behövs arenor som inte bara speglar den avreglerade marknadens logik utan som också ger uttryck för en gemensam vilja.

Más Europa stod det på demonstranternas plakat. Mer Europa.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln