Så gick spelet om Las till på riktigt

Facklig chefsförhandlare om politiska påtryckningar och nya möjligheter

Camilla Frankelius från Sveriges Ingenjörer

När Gudmund Toijers statliga utredning om Las och anställningstryggheten kommer på tal skräder inte Camilla Frankelius orden.

– Jag hoppas verkligen inte att den väcks till liv, säger hon i podden Jobbet.

Som förhandlingschef på fackförbundet Sveriges Ingenjörer har Frankelius varit med och utarbetat den överenskommelse som nu ska bli nya regler för löntagarnas anställningstrygghet. Den innebär fler undantag från turordningsreglerna och en förändring av reglerna om när någon kan sägas upp av personliga skäl.

Å andra sidan betyder överenskommelsen också nya möjligheter till kompetensutveckling och omställning för löntagarna.

LO tackade nej

I höstas tackade LO nej till uppgörelsen. PTK, där Sveriges Ingenjörer ingår, tackade precis som Svenskt Näringsliv, ja.

I fredag när det var dags att skicka över förslaget till regeringen anslöt sig LO:s två största förbund, IF Metall och Kommunal. Sedan dess har tonen mellan LO:s medlemsförbund varit stenhård.

I grunden handlar anställningstryggheten om vardagen för miljoner svenska löntagare. Det är inte ett politiskt spel om prestige och symboler. Rättslöshet och otrygghet påverkar inte bara den som riskerar att förlora jobbet. Den påverkar hela arbetsplatsen.

Just därför måste också den politiska situationen tas på allvar. Gudmund Toijers utredning är ett resultat av januariavtalet. Där står att anställningsskyddet ska förändras och att det ska bli både lättare och billigare för arbetsgivare att säga upp personal.

Där står också att om inte fack och arbetsgivare hittar en annan uppgörelse ska den statliga utredningen genomföras.

Ett avtal är ett avtal

Ett avtal som Stefan Löfven kanske aldrig borde ha träffat, men nu är det så.

– Vi har haft ett politiskt tryck, erkänner Frankelius.

Kanske skulle det kunna uttryckas annorlunda. I dagens politiska situation, med januariavtalet och med en massiv löntagarfientlig majoritet i riksdagen, är oförändrade regler inte ett alternativ. Dagens ordning går inte att rädda, hur skarpa pressmeddelanden man än formulerar.

Fackens alternativ blev att göra upp eller bli överkörd av förslagen i Las-utredningen och riksdagsmajoriteten. Och valet kommer som sagt att påverka vardagen för miljontals människor.

Camilla Frankelius anser - förstås - att man lyckats förhandla fram en bra uppgörelse. Det förväntar man sig av en förhandlare.

– Nu blir det äntligen verkstad av det livslånga lärandet, säger hon.


Podden Jobbet är ett samarbete mellan Aftonbladets ledarsida och tidningen Dagens Arbete och görs av Ingvar Persson och Helle Klein. I det här avsnittet svarar Camilla Frankelius på frågor om spelet bakom Las-uppgörelsen, om det politiska spelet och spelet mellan de olika fackliga organisationerna och naturligtvis om vad avtalet egentligen innehåller.



Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.