Vad visste Reinfeldt om vapnen till Kina?

Försvarsmakten och FOI är inblandade. Att regeringen var okunnig är inte trovärdigt

Goda vänner Sverige och Kina har under Fredrik Reinfeldts tid vid makten haft goda relationer och ett ömsesidigt utbyte.

I går avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, försöker sälja den militära mjukvaran Edge till Kinas krigsindustri - genom att använda Kungliga tekniska högskolan som bulvan.

Problemet är att programmet innehåller delar som kan vara till hjälp för Kinas massförstörelsevapen. Sverige, och hela EU, har vapenembargo mot Kina.

I morse avslöjade SVT dessutom att Försvarsmakten godkänt försäljningen, eller "underlicensieringen" som det kallas.

Ministern borde vetat

Om man ska tro på regeringen är den helt ovetande om vad som hänt. Låter det troligt?

Vi tar det från början.

En affär med Kina kring ett militärt dataprogram som kan användas till massförstörelsevapen är rimligen en politiskt ganska känslig fråga, förutom att den alltså är olaglig.

Minst tre myndigheter under Försvarsdepartementet - FOI, Försvarets Materielverk och Försvarsmakten - var inblandade och skickade yttranden till varandra.

Och ingen tänkte på att informera Försvarsdepartementet.

Stabsorganisation

Regeringskansliet är stabsorganisation till regeringen och en av Sveriges mest professionella arbetsplatser med extremt lojala medarbetare. Likadant ser det ut hos regeringens myndigheter, särskilt inom försvars- och säkerhetspolitiken.

Information, särskilt politiskt känslig sådan, delas alltid uppåt. Det är så man som enskild tjänsteman kan känna sig trygg.

Dessutom är Försvarsdepartementet ökända för just klåfingrighet, de lägger sig i detaljer långt in på myndigheternas ansvarsområden.

Osannolikt

Det vore en sensation ifall något så extremt känsligt som en militär affär med Kina inte skulle ha förankrats med Försvarsdepartementets tjänstemän.

Regeringens krishantering ser ut som en kopia på skandalen med vapenfabriken till Saudiarabien. Även då började det med att alla förnekade kännedom, men efterhand kröp det fram att alla, upp till regeringen, varit informerade.

Försvarsministern Karin Enströms (M) papegojliknande uppträdande i SVT igår påminde starkt om hur hennes föregångare Sten Tolgfors (M) hanterade frågorna om Saudiaffären innan han fick avgå av familjskäl.

Skyller ifrån sig nedåt

Antagligen var både statsministern och utrikesministern informerade om vapenfabriken i Saudiarabien. Och när media slutade gräva verkar allt ha fortsatt som tidigare. Fler än försvarsministern borde avgått den gången.

Nu händer alltihop igen.

Regeringen skyller ifrån sig nedåt på FOI-chefen Jan-Olof Lind som skyller vidare nedåt på sina egna medarbetare.

Det är djupt ovärdigt. Det politiska ansvaret ligger på Karin Enström och Fredrik Reinfeldt, ingen annanstans.

Tystnad

Nu försöker regeringen göra allt för att Kina-affären inte ska bli en valfråga. På ledarsidorna till de stora borgerliga tidningarna nämns skandalen inte med ett ord.

Det är begripligt, att genom bulvaner hjälpa kommunistiska diktaturer med massförsörelsevapen ligger nog ganska långt från marginalväljarnas uppfattning om regeringsduglighet.

Följ ämnen i artikeln