Regering utan stöd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

16 APRIL 2007. När regeringen i dag presenterar sin vårbudget har den inte folket med sig.

Gårdagens Sifomätning visar att socialdemokraterna ensamma är större än de fyra regeringspartierna tillsammans. Gapet mellan blocken har ökat till drygt tolv procentenheter i oppositionens favör.

Mona Sahlin har lite i skymundan fått en opinionsmässig rivstart som socialdemokratisk partiledare. Hon höll ett inspirerande tal när hon blev vald för en månad sedan, men så mycket mer har hon inte hunnit med.

Två faktorer

Socialdemokraternas stora frammarsch med nästan tio procentenheter sedan valet i höstas får framför allt tillskrivas två faktorer: den borgerliga regeringens politik och Göran Perssons avgång som partiledare.

Debatten i samband med SVT:s intervjuserie ”Ordförande Persson” bekräftade att det var dags för ett partiledarbyte inom socialdemokratin.

Detta har möjligen givit Sahlin en gratisskjuts i opinionen. Nu börjar allvaret, både med att förnya det egna partiet och med att bedriva en hård men konstruktiv oppositionspolitik.

Kraven höjs på den nya partiledaren och hennes lag. Sahlin inser säkert att fortsättningen inte blir lika enkel.

Att nya regeringar tappar i förtroende när de tagit över ansvaret är inte ovanligt. Men regeringen Reinfeldts kraftiga ras är ändå unikt eftersom det sker under en brinnande högkonjunktur. Därför kan finansminister Anders Borg (m) i?dag presentera en mycket ljus bild av utvecklingen.

Gårdagens mätning är bekymmersam för regeringen även av ett annat skäl. För andra gången på kort tid har alliansen misslyckats med att vända opinionen, trots en stor pr-satsning.

Gav inte utslag

I januari hoppades regeringen förgäves på ökade sympatier när det så kallade jobbavdraget för första gången syntes på lönebeskeden.

När gårdagens mätning gjordes var de stora slagnumren i dagens budget – slopandet av den statliga fastighetsskatten och avskaffandet av förmögenhetsskatten?– i huvudsak kända. Inte minst genom de borgerliga partiledarnas gemensamma bussturné. Men inte heller detta gav utdelning för regeringssidan.

Skillnaden tydlig

Förvånade över kritiken mot till exempel försämringarna av a-kassan och vuxenutbildningen säger regeringsföreträdare att de bara genomför den politik de gick till val på. För väljarna är skillnaden mellan retoriken före valet och den förda politiken ändå tydlig.

Sammantaget innebär regeringens politik stora skattesubventioner för de redan välbeställda. Till och med akademikerorganisationen Saco kritiserar regeringen för att den håller på att göra Sverige till ett skatteparadis för dem med kapital och egendomar.

Inte konstigt att väljarna flyr. TS

Följ ämnen i artikeln