MP behöver lära sig älska rättvisa

En frisk fläkt Det numera slipade Miljöpartiet har medvind och stämningen är lugn och glad. Varken Åsa Romson eller Gustav Fridolin lär behöva oroa sig för sina positioner inom partiet.

Miljöpartiet håller kongress i Västerås. Förr var det ganska kaotiska tillställningar. Numera är Miljöpartiet ett slipat parti. De interna konflikterna är noggrant paketerade och presenterade för media i förväg. Språkrören, Gustav Fridolin och Åsa Romson kommer väljas om. Medvinden i opinionen bidrar till lugn och glad stämning.

Vi lever för lite

Men inuti varje miljöpartist bor en liten anarkist, så helt trygga ska nog inte partiledningen vara. Och trots att partiet sedan länge är etablerat i svensk politik lyckas de ändå vara en frisk fläkt.

På flera områden bidrar Miljö­partiet med unika och viktiga perspektiv. Självklart i miljö-frågorna. Som inget annat parti har Miljöpartiet i med- som motvind argumenterat för en hållbar utveckling. Med en regering som missar 14 av de 16 miljömål riksdagen beslutat om behövs Miljöpartiet mer än någonsin i debatten.

Men också i mer allmänna livsstilsfrågor. Aftonbladet började i går en redovisning av svenska folkets sexvanor. Folk har inte längre tid och ork att ha sex, att känna lust. Och det är ett stort folkhälsoproblem. Miljöpartiet vill se en ny arbetslinje med mer mänskliga drag. Moderaterna skrattar naturligtvis, men det ligger något i att vår vardag inte längre är hållbar. Vi jobbar för mycket och lever för lite.

Förtjänar ett erkännande

Miljöpartiet har också, tillsammans med Vänsterpartiet, rollen att värna humanismen i Sveriges migrationspolitik. På senare år har partiet kompromissat med regeringen och delvis sålt sin själ till Tobias Billström. Samtidigt ska Miljöpartiet ha ett erkännande för de förbättringar man faktiskt fått igenom i bland annat möjlig­heten att få stanna av rent humanitära skäl och i situation­en för papperslösa.

Kan leda till något stort

Det som varit lite av Miljöpartiets blinda fläck är rättvisefrågorna och jämlikheten. Inom skolpolitiken har man stenhårt värnat en friskoleutbyggnad som varit direkt skadlig för likvärdigheten i den svenska skolan. Därför var det glädjande hur den skolpolitiske tales­personen Mats Pertoft i torsdags presenterade kompromissen i friskolekommittén.

– Jag har gått från glad naivitet till att vi behöver se över regelverket, och den resan har hela Miljöpartiet gjort.

Det är en resa, som om den fortsätter, kan leda till något riktigt stort.

Följ ämnen i artikeln