Eberstein bör inte bli talman

Talman Susanne Eberstein, 66, kan bli riksdagens talman. Hon har dock gjort flera uttalanden som väckt starka reaktioner.

Talmannen Per Westerberg (M) lär inte gå till historien som den mest diplomatiska. Han har kritiserats från flera håll för att ha politiserat uppdraget.

Talmannen är riksdagens främste företrädare. Uppgiften är att arbeta för hela riksdagen och inte företräda något enskilt parti, därför deltar talmannen av naturliga skäl inte i politiska debatter och omröstningar.
Och talmannen ska framför allt värna riksdagens auktoritet, även om det retar partikamrater i Rosenbad. Detta har Westerberg inte riktigt lyckats göra.

Timbuktu

När den borgerliga regeringen har förhalat uppdrag som givits av riksdagen har Westerberg inte sagt ifrån.

När Stefan Löfven skulle utnämnas till statsministerkandidat blandade Westberg in budgetfrågan trots att det inte finns något sådant krav i grundlagstexten.

Westberg var däremot snabb med att ta avstånd från Timbuktu. Sedan 2003 genomför 5i12-rörelsen en årlig manifestation mot främlingsfientlighet och rasism. Förra året fick hiphop-artisten Timbuktu pris för sitt engagemang i frågorna. Eftersom Sverigedemokraterna protesterade mot artisten ledde det till att även talmannen bojkottade utdelningen. Sådant kommer vi att minnas moderaten Per Westerberg för.

Nu när turen har kommit till Socialdemokraterna att välja ny talman måste det vara noga genomtänkt. Talmannens roll kommer de närmaste åren att vara viktigare än vad den varit på mycket länge. Inte minst med tanke på det instabila parlamentariska läget. Därför måste Socialdemokraterna finna rätt person som har förmåga att axla uppdraget.

Homofobiskt uttalande

Ett av de namn som nämns är Susanne Eberstein, förste vice talman sedan 2010.

Men Eberstein är ett kontroversiellt namn. 1999 uttalade hon sig kränkande om HBTQ-personers rätt till adoption. I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev hon:

”Barn som adopterats av homosexuella par har det inte lätt. Vi kan därför inte låta adoptivbarn bli missionärer för nya familjeformer". I en intervju i Expressen förklarade hon närmare vad hon menade genom att säga:

- Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel och säga: Det är ingen som vet om det här är livsfarligt. Men vi släpper ut det och ser vad som händer.

Inte lämplig

Susanne Eberstein har också väckt starka reaktioner när hon i en krönika försvarade den omstridda FRA-lagen. Hon menade att det var nödvändigt med övervakning eftersom "världen har aldrig varit god och man har aldrig kunnat lita på alla. Därför är det bra att det finns verktyg för att vi ska kunna försvara oss".

Eberstein har givetvis rätt till sina åsikter. Men i detta läge finns det lämpligare kandidater till uppdraget att leda Sveriges riksdag. Till exempel Björn von Sydow.

Följ ämnen i artikeln