Dags att Mohamed får en egen namnsdag

Maka på dig Brynolf, gör plats åt Bilal

Namnsdagar har alltid varit anledning att fira.

I fredags var det inte vilken dag som helst. Det var Botvid och Seveds dag.

Botvid och Seveds tur att glädjas, att känna sig sedda. Landets blickar riktades mot de 153 personer som åtnjuter något av dessa tilltalsnamn. En dag om året tillhör dem.

Namnsdagar är inte något att skoja bort. De har funnits i hundratals år, från början för att fira olika helgons dödsdagar. Men år 1901 skakades hela systemet om i grunden, flertalet helgon kastades ut och almanackan fylldes med fler kvinnonamn.

Helgonen petades

Redan på 1800-talet var alltså folk besvikna över att inte ha en egen namnsdag. Då handlade det om ren och skär sexism. Men kvinnorna lyckades armbåga sig in i almanackorna. I dag finns det ungefär lika många mans- som kvinnonamn i kalendern.

Trots det känns den föråldrad.

Många av namnen som förärats med sina egna dagar är så gott som borta, samtidigt som nya namn blir allt vanligare i Sverige. Den mest populära nykomlingen är förstås Mohamed, som i sina olika stavningar totalt är tilltalsnamnet på drygt 25 000 folkbokförda svenskar.

Algot och Ali

Namnsdagar är tänkta att både värna om kulturarvet och behålla kopplingen till nutidens namnbruk. Man får inte bara kasta ut gamla namn hur som helst, även om de inte är särskilt populära längre. Däremot kan nya namn få göra de gamla sällskap. Max två namn får firas per dag, och de som delar dag ska gärna vara lite lika varandra.

Så varför inte låta Bilal göra Brynolf sällskap den 16 augusti? Det finns trots allt 1500 av de förstnämnda i Sverige och bara 62 av de senare. På samma sätt skulle Algots dag den 30 juli kunna livas upp med hjälp av 16 590 stycken Ali.

Delar på 1 januari

Det skulle både bli mer festligt – ju fler som firar desto bättre – och få namnsdagarna att kännas mer à jour. I dagsläget är 1 januari en ”gemensam namnsdag för alla de tusentals namn som saknas i den nuvarande namnlängden”, enligt Institutet för språk och folkminnen. Det känns inte som någon vidare lösning.

Den här texten är inte tänkt som ett angrepp på vare sig de sju män som har Tiburtius som tilltalsnamn eller de 18 kvinnor som går under namnet Åslög. Det är klart att vi ska fira er också.

Men kan ni tänka er att dela plats med Tamara och Omar?

Har du en namnsdag? Brukar du i så fall fira? Eller saknar du en, och hur känns det i så fall? Är det dags att uppdatera systemet? Chatta om namnsdagar med Susanna Kierkegaard.

Livechatten öppnar 09.00 men du kan skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    31 juli 2023

    Med det stänger vi chatten idag! Hoppas ni får en trevlig måndag, tänk på att cykla försiktigt och håll huvudet kallt.

  • 31 juli 2023

    Toppenförslag! Och Sverige behöver enas (särskilt nu!), vilket bara kan hända om fler människor känner sig inkluderade!

    A

    Du har fattat poängen, tack!

    Susanna Kierkegaard
  • 31 juli 2023

    Inte ens alla svenska namn finns med i kalendern, vi är väl vuxna inte barn som måste få precis allt uppfyllt. Ta helt enkelt bort namnen så blir alla glada.

    tina

    Låter som ett typexempel på kollektiv bestraffning! Inget vi står bakom här på ledarsidan.

    Susanna Kierkegaard
  • 31 juli 2023

    Visst skulle det var trevligt att få en namnsdag.

    Men först av allt så vore det mer tacksamt att få en alternativ röddag när det är Eid. Jag kan tänka mig att jobba på Julafton istället m.m

    Fatima

    Låter intressant att diskutera!

    Susanna Kierkegaard
  • 31 juli 2023

    Ger mig fan på att mitt förra inlägg inte kommer in då PKfaktorn är låg.

    Hans

    Ett tips är att inte svära så mycket, grattis på namnsdagen i förskott 29 augusti!

    Susanna Kierkegaard