De vill höja din hyra med 20-25 procent

”Ska jag bo i skogen?”

Den som är satt i skuld är ändå mer fri än många av Sveriges hyresgäster. Den senaste tiden har de fått ta emot den ena kallduschen efter den andra. Nu senast en fastighetsägare som tvingar sina hyresgäster betala 650 procent mer för elen.

Det är fastighetsjätten Wallenstam som höjer priset - från 40 öre per kilowattimme till 300 öre. Och hyresgästerna får inte välja elbolag själva, det gör Wallenstam åt dem.

Är det sån kris för fastighetsbolaget att de tvingas höja elavgiften? En snabb sökning på Wallenstam ger tidningsrubriker som säger något annat.

”Kraftigt vinstlyft för Wallenstam” skriver SvD senast för ett år sedan. ”Wallenstam bygger på vinsten”, skriver Privata Affärer i augustis i år. Det handlar om 1042 miljoner kronor i vinst för andra kvartalet. ”Wallenstam höjer utdelningen”, skriver GP.

Experten i Aftonbladet säger att det är så det är nu. Hyresgästerna får gilla läget.

Men det är inte bara elpriset som riskerar att bränna hål i hyresgästers plånbok. Just nu pågår förhandlingar om hyrorna. Får fastighetsägarna som de vill höjs hyran med tio procent för många hyresgäster. Tio procent. Helt oacceptabelt, säger Hyresgästföreningen.

I ETC gjordes i nyligen ett reportage om hyresgäster i Hässelby. Där bor många pensionärer, de flesta med endast garantipension. Här är oron stor för hyreshöjningarna.

– Även 5–6 procents höjning skulle vara smärtsamt. Var ska de bo om hyran höjs med tio procent till? I ett tält i skogen? Det här är ju redan slutstationen på tunnelbanan, säger Ingalill Uyanik, 65 år, till ETC.

Många som inte har råd att bo kvar

I Aktuellt säger en representant för Fastighetsägarna att de egentligen bör höja hyrorna med 20 till 25 procent för att ”täcka kostnadsökningarna”.

Hyresförhandlingarna pågår för fullt just nu. Skulle kravet på tio procent stå kvar och gå igenom, är det många som inte har råd att bo kvar. I sådana fall måste staten gå in och stötta hyresgäster runt om i landet.

Frågan är om det kommer hända?

4,5 miljoner svenskar bor i dag i en lägenhet. 60 procent av dessa bor i en hyresrätt. Det kan lätt glömmas bort när frågor om ränteavdrag, bolån och bostadspriser är det som får dominera det politiska samtalet. Hur den övre medelklassen drabbas av förd politik är det enda som räknas.

Sveriges hyresgäster har inte missat den orättvisan.

– Vi som snålar får ju inget elstöd, medan de som förbrukar tusentals kilowatt på att värma sin pool får stöd. Och varför ska våra skattepengar gå till någon som vill ha sin gräsmatta klippt? Om de inte kan göra det själva så får de väl asfaltera, säger Ingalill Uyanik till ETC.

Här har hon helt rätt. Men kanske räknas det inte när en pensionär med garantipension är den som drabbas.