Högern gör sig dum om Husby

Yttersta konsekvensen Sedan kravallerna började i Husby i söndags har borgerligheten försökt få ut budskapet att de sociala konflikterna i Husby inte har något samband med ökade sociala klyftor.

22 MAJ 2013. Sociala konflikter

Fredrik Reinfeldt lyckades undvika ­medier från söndag till i går. I stället lät han integrationsminister Erik Ullenhag göra utspel om fler poliser.

Att regeringen skickar fram integrationsministern säger mycket om hur de tänker. De vill framställa Husby som en fråga om integration, om utlänningar som kastar sten och bränner bilar. Det handlar inte om oss, vi som firar VM-­guldet för Tre kronor i Kungsträdgården.

Men de ljuger för oss. Sedan kravallerna började har borgerligheten fullkomligt skrikit ut budskapet att de sociala konflikterna i Husby inte har något samband med ökade sociala klyftor. Som om stenkastningen och bilbränderna äger rum i ett vakuum och kan reduceras till enskilda kriminella och våldsverkare.

Baksidan av Reinfeldts ord

Men så enkelt är det inte. Husby står i själva frontlinjen för Alliansens förändringar av Sverige. När ungdomsarbetslösheten skenat, a-kassan slagits sönder och människor utförsäkrats bor många som drabbats där. Liksom när banken, lunchkrogen och folktandvården lämnat och vårdcentralen, posten, barnmorskan och ungdomsgården dragits in.

Allt detta är baksidan av Fredrik Reinfeldts slagord ”det ska löna sig att arbeta”. När skatterna sänkts betalas det ­genom ett svagare samhälle och räkningen har skickats till områden som just Husby. Ökad ojämlikhet och fler orätt­visor skapar till slut konflikter. Det ­borde inte komma som en överraskning.

Saknades självkritik

Nu flyr borgerligheten det egna ansvar­et och ropar i stället på polis. Men det ­luktar populism. I Husby har 38 procent i åldrarna 20–25 år varken jobb eller ­studier att gå till. Lösningen för dem är knappast fler ­poliser utan fler jobb och fler studieplatser.

När Fredrik Reinfeldt till slut öppnade munnen i går saknades helt självkritik. Det mest konkreta var att han själv varit i Husby för ett halvår sedan. På Twitter spred hans stab samtidigt en söt bild från tillfället i fråga där han lär en flicka ­använda en Ipad.

Ett samhälle som faller isär

Han visar medkännande och närvaro men det handlar om pr utan täckning i den praktiska politiken. Inför valet har statsministern aviserat ännu fler skattesänkningar, inte en politik för minskade klyftor.

Husby är bara den yttersta konsekvensen av ett samhälle som faller isär, där den väpnade mobben tar över, förtroendet för myndigheterna minskar och vanliga människor hamnar i kläm.

En sak är i varje fall säker. Den politik Fredrik Reinfeldt vill föra kommer inte att lösa något av dessa problem.

Följ ämnen i artikeln