I Mosul är det ingen påsk i år

TRAGEDI I februari stormade Islamiska staten det historiaska museet i Mosul  och förstörde antika assyriska statyer i ett försök att förinta andra människor hur historien. Det vi bevittnar är en historisk tragedi menar Anders Lindberg.

3 APRIL 2015. Islamiska staten

För knappt ett år sedan, söndagen den 15 juni 2014, tystnade kyrkklockorna i Mosul i norra Irak. För första gången på 1 600 år ­firades ingen mässa.

Några dagar tidigare hade terror­sekten Islamiska staten, IS, intagit ­staden. Den irakiska armén gav upp och en halv miljon människor tvingades på flykt.

De kristna invånarna ställdes i praktiken inför valet att fly eller konvertera och den 22 juni informerade den kaldeiske ­patriarken FN att 20 000 kristna lämnat staden. Totalt räknar man i dag med att över 100 000 kristna har fått fly i norra Irak undan IS framfart.

Läget i de områden som fallit under ­Islamiska statens kontroll är mycket ­allvarligt. Människorättsorganisationer rapporterar ständigt om nya avrättningar och brott mot mänskliga rättigheter. Propagandan fortsätter i full skala.

Men nu har krigslyckan vänt. USA:s ­koalition har systematiskt bombat IS ställningar under flera månader och ­sakta men säkert har det börjat få effekt. ­Kurdiska styrkor besegrade IS vid Kobane i Syrien och i onsdags uppgav Iraks premiärminister Haider al-Abadi att ­regeringen återtagit kontrollen över den strategiskt viktiga staden Tikrit.

Nästa steg är att kasta ut IS ur Mosul, en betydligt svårare uppgift. Det blir ­inget påskfirande i år heller även om själva­ högtiden infaller en vecka ­senare än i Sverige.

I februari tog IS ett par hundra assyriska kristna till fånga i nordöstra Irak. ­Assyrierna har varit måltavla för terrorsekten under mycket lång tid. Det handlar om en systematisk etnisk rensning där alla som inte passar in i IS hemsnickrade kalifat drivs bort eller mördas.

Terrorn drabbar bland andra shia­muslimer, kristna, yazidier, kurder och sunnimuslimer som inte delar IS extrema religiösa tolkningar. Förra veckan ­publicerades en propagandavideo på ­nätet där en assyrisk man konverterade till ­islam.

Det vi bevittnar är en historisk tragedi. Det assyriska folket har urgamla rötter i området och har bott på Nineve­slätten i tusentals år. De tillhör en av de allra äldsta kristna kyrkorna i världen. När Islamiska staten för en tid sedan ­förstörde de antika assyriska statyerna på Mosuls historiska museum var det denna historia de ville sudda ut.

Brutaliteten leder tankarna till nazisternas bokbål eller till när talibanerna 2001 sprängde de två monumentala Buddhastatyerna i Bamiyandalen i Afghanistan.

Islamiska staten strävar inte bara efter att förinta människor och deras ­kultur, de försöker utradera dem ur historien.

Människorna i irakiska Assyrien försöker försvara sig så gott de kan och även ta tillbaka de områden IS ockuperat. ­Enligt den brittiska tidningen Catholic Herald omfattar de assyriska självförsvarsstyrkorna i dag ungefär 4 000 man. De får ett visst stöd från assyrier som bor i USA, Australien och Sverige.

Däremot har de än så länge inte fått någon meningsfull militär hjälp och även om soldaterna är väl motiverade och slåss på hemmaplan behöver de både träning och utbildning.

Egentligen är världens ointresse för att bistå ganska konstigt. De kristna grupperna i Irak har drabbats mycket hårt av Islamiska statens framfart och det handlar om ett försök till folkmord. Förhoppningsvis ändras detta när terrorsekten nu pressas tillbaka.

Världen behöver göra betydligt mer än i dag.

Men det krävs också ett politiskt stöd. Assyrierna är en liten minoritet som måste manövrera mellan centralregeringen och ledningen för irakiska Kurdistan. Sverige skulle kunna spela en viktig roll, inte minst eftersom vi ger ett omfattande bistånd till området.

Den 28 mars höll den kaldeiska patriarken Louis Sako tal inför FN:s säkerhetsråd. Han bad om stöd för att befria ­Mosul och Nineveslätten från Islamiska staten och rädda Iraks minoriteter undan förintelse.

Den arabiska våren har bara inneburit elände för Mellanösterns kristna, ­menade han.

Om vi inte gör något kommer läget att eskalera ytterligare.

Det är en varning vi behöver ta på allvar. Även om Islamiska staten nu pressas tillbaka är det långt kvar innan hela Irak, och Syrien, är befriat. Dessutom sprids sektens ideologi över världen och en lång rad terroristgrupper har redan svurit ­trohet till dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Samtidigt är det viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Islamiska staten är i första hand ett ­militärt problem som måste lösas med militära medel.

Men fred kommer aldrig att byggas med vapenmakt. Våld föder bara våld.

För att det ska bli fred måste alla olika grupper i Irak få en plats i samhället.

Det är just nu lättare sagt än gjort.

Följ ämnen i artikeln