Egyptens militär blir allt blodigare

I måndags dömde en domstol i södra Egypten 529 anhängare till den avsatte presidenten Muhammed Mursi till ­döden. Domen är ett försök från militärjuntan att kväsa Muslimska brödra­skapet som vann valen efter den arabiska ­våren 2011.

Efter militärkuppen 2013 är brödraskapet förbjudet och många av ledarna ­sitter i fängelse. Enligt Amnesty international har ungefär 1 400 människor dödats ­under oroligheterna. Generalerna har mycket blod på sina händer.

Västvärlden har låtit det ske, USA ­klarade inte ens att kalla militärkuppen för ”kupp”.

Viktigt med påtryckningar

Dödsdomarna nu är inte resultatet av det vi normalt menar med ”rättegångar”. Processen är i praktiken politisk, inte ­juridisk. De åtalade saknar reell möjlighet att försvara sig och de allra flesta är dömda i sin frånvaro.

Den egyptiska militärjuntan är inte först med att använda skenrättegångar mot politiska motståndare, men att på ett bräde ­döma 529 personer till ­döden är ändå unikt. ­Domen kommer antagligen att överklagas men efter­som detta ­inte handlar om juridik är det extremt viktigt att EU och USA nu trycker på för att få domslutet upphävt.

I går påbörjade samma domstol arbetet med nästa fall, där ytterligare 682 personer står åtalade, bland annat Muslimska brödraskapets ledare Mohammed Badie. Nästa dom faller 28 april.

Tänker behålla makten

Den arabiska våren väckte drömmar om ett bättre liv hos miljontals männi­skor i Mellanöstern och Nordafrika. Tre år senare kan vi tyvärr konstatera att det inte blev så.

Det mesta pekar i stället på att militären med general Abd al-Fattah al-Sisi för överskådlig tid tänker försöka behålla makten i Egypten.

Men det är inte för sent att stå upp för de ideal som en gång drev tusentals ­demonstranter till Tahrirtorget i Kairo. Samma sociala problem finns kvar, ­samma orättvisor och samma ofrihet.

Nästa gång borde inte väst svika.

Följ ämnen i artikeln