Finansdepartementet är nu ryssarnas enda hopp

Svantesson måste välja: svensk säkerhet eller sänkt skatt

Elisabeth Svantesson verkar sakna en säkerhetspolitisk analys.

Det som händeFolk och försvars rikskonferens i Sälen blev en finanspolitisk lavin. Det långa marknadsliberala 1990-talet tog slut den 9 januari 2024 på Högfjällshotellet.

Marknadsliberalismens mentala epok överlevde finanskriser och pandemi, trots att dess intellektuella kraft sedan länge varit tömd. Den avmagrade staten blev till slut som en zombie i en apokalypsfilm, som på E22:an i höjd med Sölvesborg när snön drog in för någon vecka sedan.

PM Nilsson på Timbro diktade nyligen om haveriet på E22:an. Tyvärr saknades den politiska självkritik som hade varit klädsam. En analys av varför det blev kaos. Varför ingen kollat däcken på långtradare som rullar in från Polen. Varför det tar ett dygn för svenska myndigheter att komma överens om vem ska klippa upp ett mitträcke och få loss fordonen.

E22:an blev som ett mikrokosmos av det avreglerade och upphandlade samhället. Där ingen myndighet tog tag i jobbet, utan istället fokuserade på att protokollsenligt dokumentera det på förhand kalkylerade misslyckandet.

Ingen sovjetisk mullvad hade kunnat göra mer skada för svensk försvarsförmåga än vad marknadsliberalismen gjort.

Alla läger på Folk och försvar efterfrågade att snabbt återskapa en stark stat som kan bära ett totalförsvar. Men vi kan inte betala ett 1980-talets totalförsvar med 2020-talets skattenivåer.

Staten måste bekosta upprustningen av totalförsvaret med lånefinansiering, menar denna ledarsida. Ett nytt finanspolitiskt ramverk, där staten kan låna till försvar och samhällsupprustning, måste löpa parallellt med Försvarsberedningens pågående arbete.

Tidigareläggningen av översynen behöver alltså tidigareläggas. Och det är hela samhällsbygget det handlar om, med allt från järnvägar, elnät, och att bygga om sjukhus som idag är byggda i glas som Nya Karolinska. Efter diskussionerna i Sälen har Ulf Kristersson (M) och Johan Pehrson (L) öppnat för att låna till upprustningen.

Det blir då smått ironiskt att höra finansminister Elisabeth Svantesson (M) prata om nya kraftiga skattesänkningar. Just nu sparkas tusentals vårdanställda för att regionerna saknar pengar.

Att skära ner på sjukvården är inte bra för vår beredskap. Men för moderaterna verkar det viktigare att sänka skatten än att bygga upp förmågan att skydda befolkningen.

Kommer Moderatregeringen prioritera sänka skatter före att ge välfärden tillräckliga resurser och se till att den offentliga sektorns kapacitet ökar?

Vad vet Elisabeth Svantesson om säkerhetspolitik som uppenbarligen övriga regeringen, Försvarsmakten och samtliga våra underrättelsemyndigheter missat?

Faktum är att hon helt enkelt måste välja: svensk säkerhet eller sänkt skatt.

Man kan inte få båda.