Inget personnummer - ingen sjukvård

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Paul Hunt, FN:s rapportör för rätten till hälsa, är glasklar. Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna som nekar papperslösa människor hälso- och sjukvård.

”Precis denna grupp är de mänskliga rättigheterna till för att skydda. Ingen skulle komma på idén att en papperslös person anklagad för ett brott skulle nekas en rättvis rättegång. Lika lite ska papperslösa nekas rätten till sjukvård som inte diskriminerar.”

Röda Korset samlar till hearing i riksdagens andrakammarsal. Sihan Asmani, före detta papperslös som nu har fått uppehållstillstånd i Sverige, vittnar om sina möten med den svenska sjukvården. Medan hon talar springer hennes två flickor runt i salen. De liknar änglar.

”Min man och jag ville verkligen ha barn. Det skulle ge oss hoppet om livet tillbaka. Innan min dotter föddes grät jag dag och natt. Jag kunde inte känna min baby sparka och växa i min mage, men jag vågade inte söka läkarvård. Jag sökte hjälp på internet i?stället.”

När Sihan gick till en privatklinik lyfte sköterskan luren för att ringa polisen. Sihan sprang därifrån. På en annan mottagning fick hon frågan: ”Varför åker du inte till ditt hemland och föder?”

Sihan fick till slut hjälp av frivilliga läkare, som hon tackar varmt: ”De jobbar dag och natt.”

Sverige är praktiskt taget sämst i Europa på att ge papperslösa sjukvård. Bara Österrike är lika dåliga. I Sverige ska papperslösa själva betala räkningen för vården, med pengar de inte har. Aftonbladet har uppmärksammat det i artikelserien ”Slavar i Sverige”.

Värre kan det bli. Alliansregeringen har aktualiserat ett lagförslag som den socialdemokratiska regeringen lade i byrålådan. Ett avtal mellan staten och Sveriges kommuner och landsting ska på EU:s begäran bli lag. Då passar regeringen på att lägga till att papperslösa inte har rätt till samma vård som asylsökande.

Är det för att visa att Sverige har en restriktiv flyktingpolitik? Det hjälper i sådana fall inte. Forskningen talar emot att gömda flyktingar lämnar Sverige snabbare om de nekas sjukvård. Svårt sjuka människor ser tvärtom ingen annan möjlighet än att leva som papperslösa i vårt land. Några ekonomiska argument finns inte heller. Människor som inte får vård i tid blir ännu sjukare och kostar mer.

Läkarna är starkt kritiska mot hur Sverige behandlar papperslösa. ”Det strider helt mot våra etiska regler”, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Läkarförbundet.

Läkarstudenten Victor Aspelund frågar sig: ”Ska vi som blivande läkare behöva neka människor cancervård och mödravård? Vilken vård man får kan inte bero på tio siffror, om man har ett svenskt personnummer eller inte.”

Elis Envall från Socialstyrelsen stämmer in i kritiken mot regeringens lagförslag. ”Det finns risk att mänskliga rättigheter kommer att kränkas. Det här måste utredas ordentligt”, säger han.

Sverige borde ge papperslösa mer sjukvård. Men är på väg att ge dem mindre.

”Hälsosituationen för papperslösa i Sverige är alarmerande”, säger Paul Hunt.

Följ ämnen i artikeln