Ett aggressivt Ryssland oroar

I måndags genomförde ryska högerextremister manifestationer i flera städer, bland annat Moskva och S:t Petersburg.

Demonstrationerna kallas ”Ryska marschen” och riktas mot invandrare, främst från Centralasien.

President Vladimir Putin har länge ­underblåst nationalistiska strömningar och ­rasismen i Ryssland är utbredd. Även ­ledande oppositions­politiker som bloggaren Aleksej Navalnyj ­använder en liknande retorik.

Ryssland utvecklas i snabb takt i mer auktoritär riktning. Putin eftersträvar en global roll och landet försöker i allt högre grad påverka sina grannländer. Bland ­annat har de baltiska staterna ­redan fått känna på den allt hård­are ­ryska atti­tyden.

I slutet av september övade Ryssland och Vitryssland med 70 000 man i vårt närområde.

I förra veckan var det dags igen. Ryssland övade sitt strategiska bombflyg i Östersjön och ett av målen var Ölands södra udde.

Utvecklingen i Ryssland oroar. Kombinationen av ökad nationalism, ett mer auktoritärt styre, gamla stormaktsdrömmar och sämre ekonomi är inte ­ideal. Särskilt inte när den kombineras med kraftigt höjda militärutgifter.

Vladimir Putins ambition har varit att snabbt rusta upp och han ser ut att vara beredd att betala vad det kostar.

Den ryska försvarsmakten ­reformeras nu i relativt snabb takt.

Det finns i dag inget invasionshot mot Sverige. Men utvecklingen i Ryssland har ökat oförutsägbarheten och det är föremål för en bred internationell ­diskussion, inte minst i Finland, de ­baltiska staterna och Polen.

Sveriges regering, ­däremot, ser ingen anledning till oro.

Följ ämnen i artikeln