Våldet på gatorna måste få ett slut

Illegala vapen och grova våldsbrott förljer i den organiserade brottslighetens spår

För en vecka sedan sköts två unga män till döds på Hisningen i Göteborg. I helgen avlossades flera skott mot en lägenhet i närheten. Göteborgsposten berättar om förskolor där barnen för säkerhets skull inte får gå ut och leka, och om idrottsklubbar som ställer in träningar i området.

Polisen talar om ett pågående gängkrig i staden.

I går - samma dag som statsministern på besök i Göteborg talade om hårdare straff - skottskadades två män, en i Solna och en i Malmö.

Våldsutbrottet är inte det första. Det följer den organiserade brottslighetens egen logik.

Allvarligt samhällsproblem

Användningen av skjutvapen bland gravt kriminella är ett allvarligt samhällsproblem. Människor skadas och dödas förstås, men dessutom väcks en osäkerhet och en otrygghet som går långt utanför de kriminella grupperna. Och när våldet får fortsätta skadar det samhällets auktoritet.

Våldet måste få ett slut.

Längre straff för mördare, som Fredrik Reinfeldt vill se, är på sin höjd en del av lösningen. Det krävs dessutom skärpta straff för vapenbrott, att myndigheterna fördjupar sitt samarbete mot den organiserade brottsligheten och internationellt samarbetet. Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström lovar att vapenreglerna ska finnas på dagordningen när inrikesministrarna träffas i november.

Välfärden urholkas

Ändå kommer sannolikt ingenting av detta att hjälpa om välfärden urholkas samtidigt som klyftorna fortsätter att öka, inte minst i våra större städer. Det är nämligen precis som rikspolischefen Bengt Svensson skriver i den senaste rapporten från myndigheternas gemensamma insatser mot den organiserade brottsligheten; utanförskapet är en förklaring till brottssyndikatens framgång.

Arbetslöshet, dåliga uppväxtvillkor och segregation skapar miljöer där det är lätt att rekrytera unga människor till kriminell verksamhet.

Det är ett politiskt ansvar att reagera mot våldet, och ge rättsväsendet de resurser som behövs för att de ansvariga ska bli straffade. Men det är också ett politiskt ansvar att se bortom det enskilda brottet och - med Tony Blairs utslitna ord - angripa brottens orsak.

Följ ämnen i artikeln