Yvonne Ruwaida gör en Filippa Reinfeldt

Åsa Romsons gamla statssekretare Yvonne Ruwaida går till Vattenfall.

Ni läste rätt. Hon lämnar Regeringskansliet för att börja arbeta på det bolag Miljöpartiet bekämpat i åratal. Partiet byggde i princip hela sin senaste valrörelse på att stoppa Vattenfalls smutsiga brunkol.

Men från och med januari är det Yvonne Ruwaida som arbetar med Vattenfalls strategiska kommunikation eller med innovationer. Uppgifterna är lite olika. Enligt Expressen ska företaget ha ändrat titeln för att undvika skandal.

Till motparten

Egentligen spelar det mindre roll. Det anmärkningsvärda är att Yvonne Ruwaida gör som Filippa Reinfeldt. Hon tar sin kunskap om det politiska arbetet och flyttar in hos motparten.

Filippa Reinfeldt slutade som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och efter två månader var hon anställd hos vårdjätten Aleris.

Yvonne Ruwaida var statssekreterare i Miljödepartementet. Nu säger hon upp sig från jobbet som Miljöpartiets planeringschef i statsrådsberedningen för att om två månader börja på Vattenfall.

Plågsam lista

De är inte ensamma, listan på politiker som gått över till lobbyverksamhet är plågsamt lång. Näringslivet köper sig gärna insyn i de politiska processerna och får ett känt ansikte på köpet. 132 ministrar, statssekreterare och politiska tjänstemän som arbetade i Reinfeldts regering blev lobbyister efter regeringsförlusten.

Anders Borg, Göran Hägglund, Lars Leijonborg blev det precis som Göran Persson, Pär Nuder och Stefan Stern.

Politiskt kapital

Det handlar inte om partifärg. Problemet är snarare att det är så lätt och lönsamt att sälja sitt politiska kapital. Yvonne Ruwaida slår ifrån sig och det gör säkert alla de andra lobbyisterna. Men snart kommer den statliga utredning som kan stoppa politikernas snabba pr-karriärer. Förre justitieministern Sten Heckscher ska ta fram ett regelverk för politikers övergång till andra jobb och uppdrag. Förslaget ska ligga klart till årsskiftet och det är ungefär samtidigt som Yvonne Ruwaida börjar på Vattenfall.

Blotta misstanken

Företaget har sålt sina brunkolsgruvor och därmed kommer mer brunkol att brännas upp. Vattenfalls gamla gruvor står för ett klimatutsläpp som är 24 gånger större än hela Sveriges. Regeringen kunde ha stoppat den klimatförstörande driften, men det gjorde den inte. Vattenfall kunde ha lagt ner gruvorna, men i stället anställde man en strategisk kommunikatör eller kanske en innovatör.

Blotta misstanken att politiker kan utnyttja sina exklusiva kunskaper för annans vinning skadar förtroendet för politiken och hela samhället.

Följ ämnen i artikeln