Lägg ner Turkiets EU-förhandlingar

Publicerad 2016-11-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det får vara slut med EU:s tigande inför övergrepp mot kurder och journalister

På Taksimtorget i Istanbul säljs flaggor med president Recep Tayyip Erdogans porträtt på. Samme president som avskedat tiotusentals statsanställda och hotar med att återinföra dödsstraff.

Det börjar bli dags att inse faktum. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är inte intresserad av att föra sitt land närmare Europa och respektera demokratins spelregler.

I måndags greps chefsredaktören Murat Sabuncu vid den anrika vänstertidningen Cumhuriyet tillsammans med en stor del av journalisterna. Sammanlagt har nu över 150 mediebolag stängts och fler än 100 journalister gripits sedan det misslyckade kuppförsöket i somras.

Arresterade oppositionen

Under natten till fredagen arresterades även prokurdiska oppositionspartiet HDP:s partiledning och flera parlamentariker. De två partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag greps och partihögkvarteret har sökts igenom av polis. Sedan dess har fler gripits.

Det som händer i Turkiet är djupt tragiskt och president Recep Tayyip Erdogan ser ut att ta chansen efter kuppen att rensa ut och förfölja all opposition.

Hittills har omkring 37 000 människor gripits och över 100 000 statsanställda har sparkats efter anklagelser om sympatier med kuppmakarna.

Erdogan vill nu återinföra dödsstraff för de ansvariga.

Tystnad från Bryssel

Från EU, och den svenska regeringen, har det varit påfallande tyst om utrensningarna. Men i går kallades till slut Turkiets ambassadör upp till Utrikesdepartementet. EU har dock satt sig i en svår sits.

För att bromsa flyktingströmmen till Europa tecknade EU och Turkiet i mars ett avtal som erbjöd Erdogan pengar och visumfrihet mot att han stoppade flyktingarna.

Men någon visumfrihet har han inte fått eftersom Bryssel är kritiska till bland annat att han utvidgat terroristlagarna till att omfatta vanligt politisk och journalistiskt arbete.

Turkiet hotar

I augusti hotade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu med att säga upp hela flyktingavtalet om EU inte ger visumfrihet sista oktober.

Nu är det november och EU:s ledare är livrädda för att Turkiet ska göra allvar av hoten. Att då kritisera landet för sådana småsaker som att fängsla journalister och oppositionella vågar man inte.

EU tal om att vara en "union av värderingar" ekar allt mer tomt.

Till saken hör även att Turkiet blir allt mer aktivt i kriget mot IS vilket på sikt kan rita om hela den säkerhetspolitiska kartan i regionen och ge landet en ännu större roll.

Hela bilden

Men EU är faktiskt inte så svagt som man kan få intryck av. Den turkiska ekonomin är exempelvis beroende av tillgången till EU:s inre marknad. Om Turkiet säger upp flyktingavtalet kan EU välja att helt eller delvis säga upp tullavtalet.

Och Turkiets styrka är till stor del en fasad. Det finns en verklig risk för öppet inbördeskrig i landets sydöstra delar och konflikter bubblar kring alla landets gränser.

EU-medlemskap

Den Europeiska unionen behöver börja tala klarspråk kring detta. Det blir ingen visumfrihet så länge marschen mot envälde och övergrepp mot minoriteter, medier och oppositionella fortsätter.

Och förhandlingarna om EU-medlemskap bör läggas på is. Om Turkiet går vidare och inför dödsstraff bör de avvecklas helt.

Hade det varit något annat land än Nato-medlemmen Turkiet skulle frågan om ekonomiska sanktioner förmodligen redan ha väckts.

I framtiden krävs ett annat tonläge från Europa. Undfallenhet och anpassning fungerar helt enkelt inte inför auktoritära ledare.

På den punkten har Europas historia varit övertydlig.

Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln