Reinfeldts jobb blev bara bidrag

Oseriösa arbetsgivare ska inte kunna sätta i system att utnyttja människor och dumpa löner.

Inga jobb Reinfeldt blev vald på löftet om fler jobb. I dag är arbetslösheten högre än när han valdes.

– När man har jobbat i den här branschen ett tag så drar man sig ärligt talat för att äta lunch på restaurang. När man vet hur det ser ut på många håll, säger Susanne Blom från Hotell- och restaurangfacket till Hallands nyheter.

I Falkenberg uppmärksammades nyligen en skandal där personer med instegsjobb på en restaurang uppgav att de fått jobba tolv timmar, sex dagar i veckan utan att få lön. Trots detta fortsatte Arbetsförmedlingen betala ut bidrag till arbetsgivaren.

Just nu pågår två rättsprocesser i frågan, dels om den uteblivna lönen, dels om att arbetsgivaren och dennes bror uppges ha misshandlat en av instegsjobbarna.

Statligt stöd viktigt

I går inledde Aftonbladet en öppen granskning av bidragsjobben i Sverige. Det är en enorm verksamhet, 124 000 arbetslösa sysselsätts med statliga bidrag på 18 miljarder per år. Jobb som i allt högre utsträckning sker helt på arbetsgivarnas villkor.

Statliga stöd till människor som, av olika skäl, har svårt att få jobb är i grunden en bra idé. Det är nästan alltid bättre att någon går till jobbet än att den inte gör det. Det är viktigt att staten tar det ansvaret, aktiv arbetsmarknadspolitik är bättre än passiv.

En bransch för lycksökare

Problemet är att Arbetsförmedlingen har tappat kontrollen och att en mängd lycksökare, vars affärsidé snarast är att få del av de statliga bidragen, gett sig in i branschen. Inom Hotell- och restaurangbranschen, liksom inom transportsektorn verkar problemen vara särskilt allvarliga.

Den grundläggande orsaken till att detta kan fortsätta är att Sverige har massarbetslöshet. När Fredrik Reinfeldt (M) vann valet 2006 på att lova fler jobb var arbetslösheten drygt 6 procent. I mars var 8,8 procent.

LO: "lönedumpning"

Aftonbladet kunde i går även berätta om Sveriges största äventyrshus, Multi Challenge i Östersund, som har fler bidragsjobbare än vanliga anställda.

LO kritiserar upplägget och tycker det handlar om lönedumpning. Det ligger mycket i det. Vem kan konkurrera med avtalsenliga löner men en arbetsgivare som, i det här fallet, bara behöver betala 4517 kronor i månaden.

Arbetsförmedlingen behöver, på ett helt annat sätt än i dag, se till att kontrollera och följa upp de insatser som görs. Oseriösa arbetsgivare ska inte kunna sätta i system att utnyttja människor och dumpa löner.

Följ ämnen i artikeln