Gert förlorar valet – Linda får stryk

Valnatten i Stockholm 2006. Socialdemokraterna har just förlorat valet. Partiledaren vägrar avgå. Det ska bara vara ”business as usual” toppat med lite förnyelse. Partiets kronprins, den avgående finansministern Gert Jakobsson, river sina visitkort från finansdepartementet. Sen åker han hem och tröstar sig med att sparka sin fru Linda hårt i magen.

Redan när jag läste Hanne Vibeke Holsts ”Kungamordet”, uppföljaren till ”Kronprinsessan”, tänkte jag att det här måste bli film. Boken var skriven i klara avgränsade scener, förfärliga och fascinerande. Gastkramande.

I går kväll sändes första avsnittet av ”Kungamordet” i SVT. Marie Richardson spelar Linda, Reine Brynolfsson spelar Gert. De är så verklighetstrogna i sin tyranni och förtvivlan att fiktionen blir verklighet. Så här går det till, när män slår sina kvinnor.

Istället för dunkel musik och höga skuggor är det Lindas supande som förvarnar tittaren om våldet. Hon stjälper i sig sprit för att kunna ta emot slagen. Slagen kommer hårt och snabbt, rakt från Gerts inre. I ena sekunden ger han henne ett fadderbarn som tröst för bebisen han sparkade ut ur hennes mage för 16 år sedan. Smeker henne över kinden och säger ”Lite tycker du nog om mig i alla fall”.

I andra sekunden ger han henne en hård rak höger som spräcker ögonbrynet. För andra gången på kort tid får läkaren på akuten höra historien om den nya köksfläkten som Linda råkar gå in i.

Jag ska erkänna: Jag klarar inte av våldet, det fysiska och sexuella. Jag måste snabbspola genom de scenerna. Våldtäkten på matsalsbordet följer med mig när jag ska sova om natten.

Jag klarar inte våldet, för det är så verkligt. Det är fiktion som är på riktigt. Det går inte att distansera sig. Inte minst eftersom manusskaparna har placerat Linda och Gerts relation i verkliga miljöer, i det politiska skeende och i den stad jag känner så väl.

Gert har en ”Alla ska med”-knapp på kavajslaget när han spöar skiten ur Linda.

Borde man kritisera ”Kungamordet” för att storyn har placerats i ett verkligt och nära sammanhang, också tidsmässigt? Kommer enskilda människor att känna sig utpekade i serien?

Se bortom det. ”Kungamordet” visar som få andra dramatiseringar att slagen, sparkarna och våldtäkterna finns överallt. Obundet av klass och miljö. Vem som helst kan slå, vem som helst kan bli slagen. Alla relationer har en maktdimension, därför kan alla relationer spåra ur i våld. Unkna könsroller förstärker maktmönstret.

Till Sveriges alla Lindor: Numret till Kvinnofridslinjen är 020-50?50?50. Den är alltid öppen och samtalet är gratis. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Följ ämnen i artikeln