Dementa får fil när kommunen sparar

Olle, 77 år, hade sett fram emot att äta julmat på julafton. Hemtjänsten i Malmö lovade att Olles önskan skulle uppfyllas. Men i stället blev han bortglömd och fick ingen mat alls. Att kommunen glömmer bort eller inte prioriterar de äldres mat är inte unikt.
Under hösten har Aftonbladet berättat om och granskat den dolda svälten. I Sverige är 75 000 äldre så allvarligt undernärda att de riskerar att svälta ihjäl inom någon månad.

Skär ner på maten

Yngve Gustafson är professor i geriatrik, läran om åldrandets sjukdomar, han menar att äldre behöver proteinrik kost med högt näringsinnehåll för att inte bli undernärda. Lika viktigt är det att inte låta det gå alltför många timmar mellan måltiderna.

Men på många håll i landet gör kommunerna precis tvärtom och skär i stället ner på maten.

På äldreboendet Östergården i Trelleborg får dementa äta gröt och filmjölk till middag i stället för lagad mat. På så sätt hoppas kommunen kunna spara tre miljoner kronor.

Grötmiddag för fem kronor

Trelleborgs kommun har visserligen egna kockar som lagar mat till skolor och äldreboenden, men trots att de dementa på Östergården betalar lika mycket som alla andra, det vill säga 2 801 kronor i månaden, serveras de billigare och blaskigare alternativ. En besviken anhörig som SVT Nyheter talat med räknade ut att en grötmiddag landar på max fem, sex kronor.
Politikerna sparar alltså in på de som inte kan protestera, mer cyniskt än så här kan det knappast bli.

Socialdemokraten Lennart Höckert som är ordförande i socialnämnden säger att kommunen inte har råd och att man försöker ta itu med "problem med högt matsvinn". Vad det nu har med de äldres rätt till bra mat att göra?
Det behövs ökad kunskap om äldres hälsa men framförallt en respekt för de äldres behov. Som det är i dag är hemtjänsten inte anpassad till de gamla, många tvingas nattfasta och får varken äta eller dricka på upp till 17 timmar. Lägg därtill en stressad personal som inte hinner låta de gamla äta i lugn och ro, eller sitta med som sällskap.

Äldre måste få kosta

Det krävs så lite för att öka livskvaliteten. I går rapporterade Ekot om demensboenden där man prövat nya sätt att jobba på och där man lyckats med sitt uppdrag. Enligt statistik från dessa boenden är 71 procent av vårdtagarna smärtfria. Här tillämpar man en metod som kallas för personcentrerad omvårdnad. Det är egentligen inga konstigheter alls, det handlar om något så enkelt som att se situationen utifrån den äldres perspektiv och att anpassa vården utifrån varje enskild individ.

Äldre måste få kosta, det borde vara självklart för varje kommunpolitiker.

Följ ämnen i artikeln