Skål till alla VD-män, ni vann på livslottot igen

Kvinnor har varken tid eller råd att ta pauser

Högutbildade vd-män i Stockholm har det bäst i Sverige.

Han är 48 år, född i Sverige och arbetar som vd. Han är högutbildad, gift och bor i villa i Stockholm. Känner du igen dig? Grattis. Då hör du förmodligen till topprocenten vad gäller inkomst i Sverige.

Det här är nämligen den typiska toppinkomsttagaren i landet, enligt en ny analys från SCB. För att kvala in i klubben ska den minsta årsinkomsten vara 1 215 000 kronor. Ett långt hopp till de som har det tuffast på arbetsmarknaden. Samtidigt ökar både klass och könsskillnader på arbetsmarknaden. Det handlar inte bara om vad människor tjänar, utan även hur arbetsmiljön ser ut.

En tredjedel av alla kvinnor i arbetaryrken har inte råd eller tid att ta en enda paus under sin arbetsdag. Samtidigt kan hälften av alla män i tjänstemannayrken ta en paus lite när de vill. Känner man sig lite krasslig som 48-årig vd kan man förmodligen jobba hemifrån utan att någon ifrågasätter det.

Men nio av tio personer i arbetaryrken kan aldrig arbeta hemifrån. Och arbetstiderna är inte särskilt förlåtande. För kvinnor i arbetaryrken är det bara fyra av tio som enbart arbetar kontorstid. Inte konstigt att det är de kropparna som oftast slits ut i förtid.

Siffrorna kommer från LO:s årliga jämställdhetsbarometer. Varje år släpps rapporten, och varje år slås det fast att arbetarkvinnor har det tuffast på arbetsmarknaden.

Det är kvinnorna som arbetar deltid, och anledningen är nästan alltid att de inte fått möjlighet till heltidsarbete. De stora skillnaderna i villkor syns inte bara på arbetet, utan även på semestern. För de som har råd med semester.

I dagarna publicerade tidningen Arbetet en undersökning där arbetare svarar på hur semesterplanerna ser ut. Här vittnar människor om hur de måste ställa in semestern helt. De har helt enkelt inte råd med något annat. Vi behöver inte jämföra arbetarkvinnor med toppskiktet som vår 48-åriga vd ingår i, för att se att något är skevt på arbetsmarknaden.

Män med tjänstemannayrken tjänar i snitt dubbelt så mycket som kvinnor i arbetaryrken. Det här är kvinnor som håller uppe välfärden, som tar hand om våra äldre och våra barn. Men det är inget arbete som värderas i vare sig lön eller arbetsvillkor.

De här orättvisorna följer ned i graven.

Har du inte haft råd med semester, har du slitit som arbetare hela livet och råkar du vara kvinna så ser inte framtiden ljus ut. Det är nämligen den gruppen vars förväntade livslängd inte ökar.

Så när många glatt konstaterar att de gärna jobbar lite längre, och att pensionsåldern borde bli högre, har man knappast tänkt på arbetare. Snart hinner både arbetarmän och kvinnor slita ut sina kroppar och i en del fall dö innan det är dags för den efterlängtade pensionen. Egentligen förtjänar de att njuta av både semester och pension, precis som vår toppinkomsttagande vd.

Följ ämnen i artikeln