Alla pensionärer håller inte till på golfbanan

Men fattigdomen är ett problem i hela samhället

Nästan hälften, 46 procent, av landets 67-åringar har högre inkomster än de hade som 60-åringar. Det gäller inte minst de som hade låga inkomster innan pensioneringen.

I genomsnitt har en person som är 67 år 90 procent av den inkomst hon eller han hade som 60-åring.

Det är det lite överraskande resultatet av en undersökning från tjänstepensionsföretaget Alecta som Svenskt Näringsliv lyft fram. I undersökningen har man inte bara räknat pension och eventuell lön, utan dessutom bostadstillägget.

Förändrar bilden

Enligt Alecta tar siffrorna död på föreställningen att den typiska pensionären har det dåligt ställt.

Kanske det, men problemet är att ingen lever på ett genomsnitt. Och att livet förhoppningsvis fortsätter efter 67.

Nya siffror från Kronofogden visar att allt fler har skulder när de dör. 2023 handlade det om drygt 22 000 personer. Totalt avled lite mer än 94 000 personer i vårt land det året. Nästan en fjärdedel lämnade alltså obetalda skulder efter sig.

Registrerade sedan tidigare

Hos Kronofogden konstaterar man att många av de som har skulder när de dör finns registrerade hos myndigheten sedan tidigare. Och att det kan vara svårt för en pensionär med små marginaler att betala tillbaka ett lån.

Den friska pensionären som tillbringar sina dagar på golfbanan finns, men det är långt ifrån hela bilden.

Kanske är det Alectas siffror visar inte att svenska pensionärer har det väldigt bra. Kanske visar de istället att det är väldigt många som lever med små marginaler redan under de yrkesverksamma åren.

Från låga nivåer

Efter pensioneringen när grundtrygghetssystem som garantipension och bostadstillägg börjar gälla blir det faktiskt ibland lite mer pengar. Men från väldigt låga nivåer.

I Sverige är 15 procent av befolkningen fattig om vi håller oss till EU:s definitioner. Fattigdom är inte bara ett problem för äldre, det är ett problem som följer med in i ålderdomen.

Staffan Ström som är pensionsekonom på Alecta frågar sig varför vi så ofta talar om fattigpensionärer, men så sällan om fattiga mammor eller fattiga ensamstående.

Vi får kan väl konstatera att vi på den här ledarsidan gjort vad vi kunnat för att prata om just det, och om att människor drabbas av orimliga krav i sjukförsäkringen eller i a-kassan.

Inte bara pension

Ändå har Ström naturligtvis en poäng. Ojämlikheten i samhället kan inte lösas enbart med åtgärder i pensionssystemet. Det grundläggande problemet är att många, framför allt kvinnor och utlandsfödda, tvingas till osäkra anställningsvillkor och tuffa jobb till väldigt låga löner.

Och att skyddet vid sjukdom och arbetslöshet ofta är för dåligt.

Nu blir det dessutom ännu sämre, om regeringen får som den vill.

På sista raden kommer det att betyda ännu fler fattiga pensionärer.

Följ ämnen i artikeln