Gunilla Persson är inte ensam hos Kronofogden

För Klarna verkar det vara en del av affärsmodellen

Gunilla Persson fick Kronofogden på besök dagen efter att hon uppträtt i Melodifestivalen med ”I won’t shake (La la Gunilla)”.

Vi var många barn och vuxna som röstade på Gunilla Persson i Melodifestivalen förra lördagen. Amerikasvensken hade en trendriktigt countrydoftande schlagerdänga med refrängen ”I won’t shake”.

Men dagen efter skälvde nog den tidigare Hollywoodfrun en aning. Då knackade svenska Kronofogden på hotelldörren i Växjö och konfiskerade Gunilla Perssons designerväskor, smycken och märkeskläder till ett beräknat värda av 79 500 kronor.

Myndigheten förklarade att ”Mellostjärnan” har skuld på 640 000 kronor som hon är skyldig att betala svenska staten. Gunilla Persson har överklagat utmätningen och påstår att beslutet är "oförsvarligt och oproportionerligt".

Rekordmånga skuldsatta

Det kanske är en klen tröst men hon är inte ensam om att hamna hos Kronofogden. Antalet skuldsatta har ökat i hela landet och i alla åldersgrupper. Vid årsskiftet fanns 417 248 personer registrerade hos Kronofogden, det är en ökning med 6 procent jämfört med föregående år.

Faktum är att svenskarna aldrig har varit så skuldsatta hos Kronofogden som idag. Den sammanlagda skulden hos Kronofogden är nu 119 miljarder kronor. Det är 50 miljarder mer bara än förra året.

Det går fort nu.

Vanliga löntagares inkomster har inte vuxit i samma takt som utgifterna. El, hyror, mat – allt har blivit dyrare. Många av skulderna som drivs till Kronofogden beror just på att människor har lånat pengar för att betala hyra och lån, men även till konsumtion.

Klarna-skulder ökar

Banktjänsten Klarna har affärsmodellen som uppmuntrar till att man ska shoppa nu och betala senare. Sedan är det lätt att räkningen glöms bort. Den trillar vidare till Inkasso och slutligen till Kronofogden.

De tre senaste åren har antalet Klarna-skulder som gått till Kronofogden ökat stadigt. Sammanlagt har Klarna för närvarande 47 302 mål hos Kronofogden. Bakom siffrorna är det människor som riskerar att förlora allt efter att ha lockats köpa för mer än de har pengar för.

Hallå, Svantesson?

Alla människor har ansvar för sin egen ekonomi. Det finns också hjälp med skuldsanering för de som är beslutsamma att komma på fötter. Men de växande skuldbergen är ett symtom på att väldigt många svenskar helt enkelt inte får ihop sin ekonomi idag.

En halv miljon svenskar har sin ekonomi körd i botten men från finansminister Elisabeth Svantesson hörs inget om detta krisläge. Gunilla Persson kan betala sin skatteskuld med Chanel-väskor. Den möjligheten har få andra. Vad som behövs är politik som gör det möjligt för svenskarna att klara sin vardag.