Ledare

Äldre skriker av smärta på natten

Lämnas ensamma av vårdjätten Attendo

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Så grova brister att vårdbolaget polisanmäls. Det är läget i Uppsala efter att kommunens granskning visar på omfattande välfärdsbrott i vårdbolaget Attendo. Nu sägs avtalet upp med omedelbar verkan, meddelar äldreförvaltningen.

– Det rör sig om upprepade brister. Brukare har inte fått den tid man har rätt till: vissa delar är polisanmälda, säger Lenita Granlund, förvaltningsdirektör Uppsala kommun till SVT.

Det handlar om att Attendo ska ha tagit betalt för hemtjänsttimmar som inte utförts. Äldre som har hemtjänst av företaget har alltså inte fått hjälpen de har rätt till, enligt kommunen.

Enligt Attendo är det ”olyckligt” men enligt deras egen granskning är det inga äldre som drabbats. Det handlar om enskilda personer som ”haft en oegentlig verksamhet där de fått en egen vinning för sitt agerande”.

Inte första gången

Men de som minns skandalerna inom äldreomsorgen, vet att Attendo hamnar snett även tidigare.

I P1 dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” berättar anhöriga och anställda att Attendo ljugit om vården på äldreboendet Sabbatsbergsbyn under coronapandemin. Man höll inte isär sjuka och friska äldre, vilket man lovat i ett mejl till anhöriga.

– Det var hela tiden vår målsättning att jobba så men i enskilda fall har det inte blivit så med anledning av den målgrupp vi arbetat med, sa dåvarande verksamhetschef till Ekots reporter.

Under förra året kunde Expressen avslöja missförhållanden på Attendos äldreboende Långbroberg i Stockholm. Där vittnade flera anställda om boende som skriker av smärta på nätterna utan få hjälp. Detta på grund av obemannade avdelningar på natten.

Drivs av skojare

Attendo är Nordens största vårdbolag. Bara i Sverige driver bolaget runt hundra äldreboenden. Man kan fråga sig hur de hela tiden får förnyat förtroende trots alla skandaler.

Attendo bortförklarar med att det är enskilda individer och enskilda boenden, trots att ett mönster för längesedan framkommit: när äldreomsorgen drivs med vinstintresset framför allt, har bolagen incitament att banta ned på omsorgen och maximera vinsten.

När sådana skandaler uppdagas rubbar det förtroendet för hela vår välfärd. Det handlar om de äldre som inte kan lita på omsorgen, och anhöriga som oroar sig över mormor eller pappa.

Egentligen är det inte Attendo som är den största boven i dramat. Det är den politik som tillåter att välfärden drivs av skojare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Personal i hemtjänsten tvingas kissa i skogen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vård & omsorg

Hemtjänst

Coronaviruset

Attendo

Uppsala