Personal i hemtjänsten tvingas kissa i skogen

Hälften hinner inte gå på toaletten "Drick för fan inte mer än en kopp kaffe"

Fyra av tio anställda i hemtjänsten har svårt att hinna ta toapauser på jobbet.

Fyra av tio anställda i hemtjänsten har svårt att hinna ta toapauser på jobbet. Det visar en undersökning som fackförbundet Kommunal har gjort. Förra året ställde förbundet frågan till barnskötare med lika nedslående resultat.

Under pandemin insåg alla vilken ryggrad dessa yrkesgrupper utgör i samhället. De tar hand om våra äldsta och våra yngsta. Men belöningen de får för sin samhällsviktiga funktion är rent ut sagt skit.

Dåliga löner och usla arbetsvillkor. Särskilt inom hemtjänsten är delade turer och tidspressade scheman mer regel än undantag. En enda utförare inom hemtjänsten kan ha upp till 35 personer att sköta om. Det säger sig självt att det inte går att göra ett bra jobb då.

16 timmar utan paus

Tidningen Kommunalarbetaren har intervjuat 33-åriga Isabelle Billstein, som arbetade tre år inom hemtjänsten i Åhus innan hon fick nog. Hon berättar att hon ständigt fick tänka på vad hon drack när hon jobbade.

"Drick för fan inte mer än en kopp kaffe. Du vet inte när du får gå på toaletten nästa gång", brukade Isabelle Billstein upprepa för sig själv.

Som längst arbetade hon i cirka 16 timmar med bara ett toalettbesök. I bakluckan på bilen hade Isabelle Billstein alltid med sig papper och soppåsar ifall det skulle hinnas med ett besök i naturen.

Men allra värst var dagarna vid mens. Då kunde hon tvingas gå i nio timmar utan att hinna byta skydd.

– När det är dags att byta får jag som ett sug i magen. Man känner att tampongen inte suger upp mer, och det är klart att det inte är trevligt. Du mår inte speciellt bra i kroppen då, säger Isabelle Billstein till Kommunalarbetaren.

Får hälsoproblem

Hennes historia är långt ifrån unik. Frågan om att hinna gå på toaletten väckte nyligen en het debatt i Facebookgruppen Förskoleupproret, där många barnskötare och förskollärare är medlemmar. Människor berättar där om hur de dricker max ett glas vatten per dag för att inte bli kissnödiga.

Flera vittnar om tarmproblem, urinvägsinfektioner och att de tvingas hålla sig en hel arbetsdag.

Arbetsmiljölagen är tydlig med att anställda har rätt att ta toalettpauser.

Arbetsgivaren ska se till att det finns toalett och handfat att tillgå. Men det är uppenbart att Arbetsmiljöverket behöver göra fler inspektioner – och ge höga böter till de arbetsgivare som inte sköter sig.

Bara för att pandemin börjat klinga av får vi inte glömma att dessa samhällsviktiga yrkesgrupper förtjänar mer resurser och bättre arbetsvillkor.

Chatta med Jonna Sima klockan 09:00 om arbetsvillkor och svårigheterna att ens hinna med toapauser under arbetstid. Hur ska de samhällsviktiga yrkena uppvärderas?

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    27 april 2022

    Tack alla som berättat om era arbetsliv och orimliga villkor, och till alla andra som kommit med intressanta inspel.

    Hoppas ni får en fortsatt fin dag, Jonna.

  • Jonna Sima
    27 april 2022

    Ja, det är det råd som går att ge idag – gå med i facket så att arbetsgivarna möter en stark motpart. Och sen gäller det att rösta rätt i höst på den politik som man tror har de bästa lösningarna för en bättre vård och omsorg. Låter klyschigt, men i grunden handlar det om just detta: politik.

  • 27 april 2022

    Minns att busschaufförer hade samma problem lösningen blev uppsatta bajamajor vidvissa busshållplatser,facken behöver bli starkare och framför allt kräva att delade turer inom vården ska bort vet många som har gått i väggen pga av dessa.

    Helena
  • Jonna Sima
    27 april 2022

    Kära nån, hur ska personalen orka arbeta kvar då hade de tänkt?

    Jag blir stressad bara av att höra talas om sådana planer.

  • 27 april 2022

    I den kommun jag arbetar har en arbetsgrupp tillsatts där det ska undersökas hur vi kan ha ännu större barngrupper med ännu färre personal.

    Förskolläraren