Håller SD fast vid att samer inte är svenskar?

Kyrkovalet kan påverka minoriteters rättigheter

Svenska kyrkans arbete för minoriteters rättigheter kan hotas av SD

Det var i somras som Svenska kyrkan gick ut med att de kommer be det samiska folket om ursäkt för de historiska övergrepp som begåtts. Man kommer officiellt be om ursäkt i november i Uppsala domkyrka och även i Luleå under 2022.

Svenska kyrkans försoningsarbete

Ursäkten kommer inte en dag för tidigt och arbetet för att försonas med samer har välkomnats. Svenska kyrkan har valt att ta steg i rätt riktning.

Men hur säkra kan vi vara på att arbetet för samers rättigheter fortsätter inom Svenska kyrkan efter kyrkovalet, om SD får bestämma?

Svenska kyrkans förflutna gällande samer är mörkt. Man har inte bara försökt att stoppa deras egen religion, utan man har också försökt skilja samiska barn från sina föräldrar och hjälpt forskare att göra rasistiska undersökningar på samer.

Sedan 1996 då det samiska rådet i Svenska kyrkan bildades kan vi se att arbetet går mot rätt håll. Kyrkan har dessutom skrivit en vitbok om förtrycket mot samerna.

Minoriteters rättigheter står på spel

Men hur självklara blir egentligen minoriteternas rättigheter i framtiden? Det beror helt på vem som vinner kyrkovalet.

Just samerna är en av de grupper som SD har valt att ge sig på. Det är inte bara invandrare, judar och muslimer som fått stå i skottlinjen, utan det har hänt flera gånger att sverigedemokrater uttryckt sig olämpligt när det kommer till samers rättigheter.

Exempelvis när de ville ändra lagen om renskötsel. Jimmie Åkesson uttalade sig om hur samernas ensamrätt till renskötsel ”har en diskriminerande effekt”. Eller Björn Söders uttalande om vare sig judar och samer är svenskar.

– SD vinner röster på ett sådant här agerande, särskilt i sametäta områden. De har visat sin fientliga hållning under ganska lång tid, så jag blir inte speciellt förvånad, kommenterade Sametingets talman Paulus Kuoljok till SVT.

SD kritiserar kyrkan

Sverigedemokrater som kandiderar i kyrkovalet har kritiserat Svenska kyrkan i insändare för att vara vänstervriden. Enligt sitt program i valet vill de återvända till en mer konservativ kyrka och den röda tråden i deras politik är nationalistisk.

Känns det igen från historien?
Många ryser sannolikt.

Svenska Kyrkan äger 1,5 procent av Sveriges produktiva skogsmark, vilket gör miljöfrågorna viktiga i valet. För samerna är dessa frågor oerhört viktiga för möjligheten att bevara sin kultur och levnadssätt.
SD satsar hårt på kyrkovalet, de skriver debattartiklar och skickar ut material i brevlådorna just i dagarna. Men det mesta sker i medieskugga.
Samtidigt står mycket på spel. Svenska kyrkan har nästan sex miljoner medlemmar och stort inflytande både i debatten och som bärare av ett viktigt kulturarv.

På senare år har inte bara samernas rättigheter uppmärksammats utan även hbtq-personers och andra grupper, som flyktingars.

Det är oerhört viktigt att SD inte får chans att vrida klockan tillbaka.