Arga tweets löser inte Koreakrisen

I filmen War Machine som nyss haft premiär på Netflix skickas general Glen McMahon till Afghanistan för att städa upp kriget.

Det går helt åt skogen.

Filmen har marknadsförts som en komedi men är inte särskilt rolig. Brad Pitt, som spelar huvudrollen, är helt enkelt för bra.

Han porträtterar ”general Glen” som en sorgsen idealist med ett gigantiskt ego som egentligen bara vill väl. Han försöker skapa förtroende hos afghanerna och rädda civila undan talibaner.

Glen kräver mer soldater och går på offensiv vilket bara gör saker värre.

Meningslöst krig

Men alla andra hade insett att kriget är meningslöst - de letade redan efter utgången.

War Machine blir mest en ledsen påminnelse om att kriget i Afghanistan aldrig borde startats. Det gick inte att vinna.

När Donald Trump för en tid sedan sa att ”tålamodet är slut” om Nordkorea kan det vara bra att minnas Afghanistan, Irak och Libyen.

Det är lätt att starta krig - men de går nästan aldrig att vinna. Inte på riktigt.

Så vad menar Donald Trump med det han säger?

Nytt vapentest

I går testade Nordkorea en interkontinental robot av en typ som skulle kunna nå Alaska. Enligt USA:s militär nådde roboten 930 kilometer och landade i Japanska havet.

Det ligger troligen inte långt borta att Nordkorea kommer att kunna utveckla en robot som kan bära kärnvapen hela vägen till USA:s västkust och städer som San Francisco och Los Angeles.

Donald Trumps svar kom på Twitter.

”Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv?” skrev han om Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Men arga tweets kommer inte att lösa Koreakrisen.

Vapenskrammel

Problemet är att vapenskrammel inte heller förbättrar situationen. Donald Trumps temperament och brist på omdöme är en global säkerhetsrisk.

Nordkorea är en bisarr statsbildning. Evig president är republikens grundare, den numera avlidne Kim Il-sung och befolkningen är i princip helt avskuren från omvärlden.

Diktatorn Kim Jong-Un har genomfört omfattande utrensningar i kommunistpartiets ledning om prioriterat utvecklingen av landets kärnvapen.

Mycket är rök och speglar och det är omöjligt att veta hur mycket av Nordkoreas vapenarsenal som faktiskt går att använda. Storstaden Seoul med 25 miljoner invånare ligger dock bara några minuter från gränsen.

Fjärde juli

Förmodligen var det ingen slump att Nordkorea genomförde robottestet just fjärde juli, USA:s självständighetsdag. Kim Jong-Un vill provocera.

Men Donald Trump bör visa återhållsamhet. Det är bättre att gå vägen genom skärpta sanktioner och sätta press på Kina, Nordkoreas enda allierade, att agera.

Det finns tecken som tyder på att även den kinesiska statsledningen börjat tröttna.

Evigt krig

Filmen War Machine bygger på verkliga händelser. General Glen McMahon hette egentligen Stanley McChrystal. Han skickades till Afghanistan för att avsluta kriget men fick sparken efter att han i tidningen Rolling Stone sågat Barack Obamas strategi.

McChrystal trodde att saker som inte löstes med våld kunde lösas mer lite mer våld. Det fungerade inte.

Kriget i Afghanistan har nu varat i snart sexton år och läget blir återigen allt sämre. Ännu ett storkrig vore katastrof.

Följ ämnen i artikeln