Vd på kåken bra för arbetsmiljön

Kollegan dog Gustaf Seppelin Solli skadades svårt i en arbetsplatsolycka på Nordkalks anläggning i Luleå 2011. Kollegan Johan Löfroth avled på sjukhuset, han blev bara 23 år. Fortfarande har ingen ansvarig pekats ut.

Han fick 55-procentiga brännskador. Vägen tillbaka till livet har varit tuff för Gustaf Seppelin Solli. Sammanlagt skadades sju personer vid arbetsplatsolyckan i kalkugnen vid Nordkalks anläggning i Luleå 2011. En av dem, Johan Löfroth, avled på sjukhuset. Han blev bara 23 år.

Trots att det nu gått över två år sedan olyckan har ingen ansvarig dömts. Det pågår en förundersökning, vid polisen i Luleå, men det är en komplex fråga som berör både Nordkalk, bemanningsföretag och underleverantörer.

– Det blir inget åtal före jul, så mycket kan jag säga. Sedan får vi se, säger kammaråklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Möjligheten att väcka åtal minskar dessutom i takt med att eventuella brott vid olyckan preskriberas. Risken är därför stor att ingen enskild person får ta ansvar för den kedja av beslut som ledde fram till det som hände.

I går skrev fackförbundet Byggnads en debattartikel i Svenska Dagbladet om ”huvudentreprenörsansvar”.

En intressant lösning

Det handlar i korthet om att den som har exempelvis entreprenad på ett bygge också är ­ansvarig för att kollektivavtal, lagar och regler följs. Ansvaret ska inte kunna delegeras nedåt till underentreprenörer och sedan försvinna längs vägen. Det låter egentligen som en självklarhet och ett liknande system finns redan i Norge och Finland.

Byggnads vill se att denna modell införs via kollektivavtalen, vilket är en intressant lösning. En utredning i frågan, där även arbetsgivarna sitter med, kommer i februari. Om principerna införs i byggsektorn kan det fungera som förebild för hela arbetsmarknaden.

Förutom detta finns anledning att se över hur det rent straffrättsliga ansvaret för olyckor och utnyttjande av människor fungerar i praktiken. Det är exempelvis djupt stötande att ingen ännu åtalats för olyckan vid Nordkalk i Luleå.

Måste prioriteras

Dels bör straffen för arbetsmiljörelaterade brott skärpas och preskriptionstiderna förlängas. Dels måste polis och åklagare få resurser för att prioritera just denna typ av kriminalitet.

Den avskräckande effekten av individuellt straffansvar bör inte underskattas.

Det behövs nog inte många bilder av direktörer i på väg till rättegång för att öka företagens intresse av arbetsmiljön.

Följ ämnen i artikeln