Europa måste få en fungerande flyktingpolitik

Syriska flyktingar fast vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Det är som om ingenting har hänt.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har 131 724 flyktingar och migranter nått EU över Medelhavet hittills i år. Det är fler än under hela det första halvåret 2015.

Och på sätt och vis har ju ingenting hänt. Även om en bräcklig vapenvila just nu råder i Syrien så pågår striderna och människor flyr fortfarande för sina liv. Islamiska staten, till exempel, låter inte mördandet vila.

Gränser bommas igen

I fjol ledde det till insikten hos många européer att det var orättfärdigt att låta Europas ansvar för flyktingkrisen börja och sluta i de länder vars gränser gör dem till första asylland – Italien och Grekland.

I dag är det inte lika tydligt. Över hela Europa bommas gränserna igen och den fria rörligheten inom Schengenområdet tycks vara ett minne blott. Vid gränsbyn Idomeni i norra Grekland sköt under gårdagen makedonsk polis tårgas mot flyktingar som samlats vid gränsen i hopp om att ta sig vidare in i EU.

Nu varnar UNHCR för att vår kontinent står på gränsen till en ”självframkallad humanitär kris”. För människorna som fastnat på Balkan kommer det snart råda brist på mat, vatten och boenden. De gråtande barnen i Idomeni kommer sannolikt följas av fler.

Löfvens linje negligeras

Vad håller EU på att bli? Att gränserna nu stängs och att Medelhavsländerna åter lämnas i sticket har sina orsaker. Och det är att den linje Stefan Löfven och Angela Merkel drivit – öka samarbetet, stärk kontrollerna vid EU:s yttre gräns och ett gemensamt ansvar för flyktingkrisen – inte hörsammats.

I dag väntas EU-kommissionens biståndskommissionär Christos Stylianides lägga fram förslag som möjliggör att EU-pengar kan användas till humanitära insatser inne i själva EU. Det behövs, men den stora utmaningen är fortfarande att åstadkomma en fungerande flyktingpolitik i Europa.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.