Högern i Ungern allt mer totalitär

Grogrund för Fascism  Regeringspartiet Fidesz nationalistiska retorik är utmärkt grogrund för fascistpartiet Jobbik som öppet förföljer romer och hetsar mot judar. Jobbik hade tidigare en paramilitär gren, Ungerska gardet.

I morgon går Ungern till val. Men troligen är resultatet redan färdigt, nationalkonservativa Fidesz kommer att vinna. Ungern är inte längre vad vi normalt menar med en demokrati, och oppositionen är närmast chanslös.

Akos Komassy, 35, kampanjar för det ledande oppositions­partiet Socialdemokratiska MSZP i Budapest. Han är lätt uppgiven.

– Regeringen kontrollerar i praktiken både privata och statliga medier. Det pågår dess­utom en fruktansvärd smutskastning mot oppositionen, säger han.

Den nuvarande premiär­ministern, och ledaren för Fidesz, Viktor Orban vann val­et 2010 och fick två tredjedels majoritet i parlamentet.

Det räcker för att skriva om grundlagen och ändra spelreglerna för den offentliga förvaltningen, ekonomin, medierna och rättsväsendet.

Viktor Orban har systematiskt placerat lojala Fideszmän på ledande poster i samhället. Riksbanken leds av Orbans förre finansminister, åklagare och domstolsväsende är inte längre oberoende, pressfriheten har inskränkts och valsystemet har ändrats i grunden.

Säkrat sin seger

Med den nya vallagen kan Fidesz i stort sett inte förlora. Trots att de i opinionsmätningarna inte ens når upp till 50 procent kan de troligen behålla två tredjedels majoritet i parlamentet.

Fidesz har sedan 2010 skrivit in stora delar av sin politik i grundlagen. Även om oppositionen vinner kan de inte ändra den utan två tredjedels majoritet.

Viktor Orbans utpräglat nationalistiska retorik är dess­utom utmärkt grogrund för fascistpartiet Jobbik som aktivt förföljer romer och hetsar mot judar och politiska motståndare. Jobbik ökade till 21 procent enligt en opinionsmätning i går.

I EU-parlamentet sitter Fidesz i samma politiska grupp, EPP, som svenska Moderaterna och Kristdemokraterna. En röst på Gunnar Hökmark (M) eller Lars Adaktusson (KD) i EU-val­et är alltså även en röst på Fidesz, och tvärtom.

Så länge partier som Moderaterna accepterar Viktor Orbans politik lär han kunna fortsätta.

En viktig fråga

Det vi ser i Ungern är en form av institutionellt valfusk, inte olikt situationen i Ryssland där staten i praktiken används som kampanjapparat åt det styrande partiet. Det väcker en viktig fråga inför valet till Europa­parlamentet 25 maj:

Vad bör EU göra när en medlemsstat avvecklar demokratin?

Det borde alla partier tvingas svara på, även Moderaterna.

Följ ämnen i artikeln